BLOGG: Lite som en dagbok

Sista dagarna har gått i ett rasande tempo. Förra onsdagen fick jag besök av en gammal kompis från Göteborg. Hon är också hundidiot. På dagen han vi med att spåra och köra uppletande i Fulltofta. Vi trampade spår till varandras hundar. Jag gav henne fria tyglar att göra vad hon ville i spåret till Ztorm. I min tur fick jag till uppgift att strula till det för hennes ena hund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hon hade berättat att Vira, som hunden heter. Är en mycket spårnoga hund. Detta gick ut över markeringarna bitvis. Spåret jag trampade till henne innehöll en del klurigheter.

Men mest ville jag få till att Vira fick en massa utdelningar ihop med sin matte vid apporterna. Det gick relativt bra. Men det finns en obalans mellan föremål och själva spåret.

Detta var något som jag tog till mig. Och funderade på onsdagens spårövningar.

Ztorm spårade mycket fint. Han låg på lite lagom i spårlinan. Han missade förvisso två apporter i spåret, av någon anledning. Vårt uppletande innehöll en del muskler inledningsvis. Tillslut kopplade han på hjärnan också. Då levererade han in föremålen fint och lätt.

Shadya körde båda sina hundar i uppletandet. Hennes två hundar skiljer sig åt markant. Den ena tiken är en tempererad madame. Medan den andra tiken är något lugnare. Det vill till att föraren ställer om sig psykiskt mellan dessa två individer.Shadya klarar detta galant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samma kväll var det årsmöte på brukshundklubben i Höör. Vi hade bestämt att vi skulle köra ett lydnadspass, och hinna äta innan detta möte.

Vi satte oss i bilarna och åkte ner på Hardys i Höör och åt middag. Sedan stack vi ner på klubben för att köra igenom våra hundar. Jag körde igenom samtliga moment i bruks elitlydnaden, förutom metall apporteringen.

Ztorm gick som ett litet ljus. Däremot hade vi några sneda sittningar. På det stora hela var jag mycket nöjd. Som vanligt finns det såklart saker att slipa på. Men det känns som om vi är med i matchen.

Shadya körde bara lydnad med sin ena hund. Det såg trevligt ut. Vira var lite okoncentrerad inledningsvis. Men vart efter tiden gick så var även hon med i matchen.

Nu hade det börjat bli bråttom. Jag behövde ställa mig i duschen innan mötet. Så vi körde hem i ilfart. En snabb dusch. Sedan tillbaka ner till brukshundklubben. Det var ett väldigt välbesökt årsmöte. 10% av medlemmarna var på plats. Det ena ämnet efter det andra avhandlades.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En glädjade siffra var dels att klubbens ekonomi ser stark ut. Samt att vi har fått 50 nya medlemmar under 2013. Då är det inte den normala variationen som inträffar i samband med kursinskrivningar.

Utan det är en generell medlems ökning med 50 personer. Vi har fått många nya ekipage som sökt sig till Höör brukshundklubb, som vill tävla för klubben. Det är väldigt glädjande!

Onsdag morgon, När vi vaknade på morgonen var det helt vitt på marken. Det hade snöat en hel del under natten.

Min första tanke var SKIIIT!!! Vi tog en rövare och åkte ner mot Revinge. Ganska snart såg vi att snöandet varit väldigt lokalt. Nere på Revinge var det barmark.

Vi skulle trampa spår till varandra. Vi hade en stark vind, som var riktigt kylig. Som tur var hade vi klätt på oss rejält. Jag beställde ett spår till Ztorm som skulle gå mycket i sand. Vi fick precis vad vi önskat oss. Ztorm fick jobba som en gnu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men han löste det exemplariskt. Alla föremålen markerades. Jag kände faktiskt mig väldigt stolt över hur han löste uppgiften. Vilket jag gjorde honom väl medveten om. Han var glad som en speleman på midsommarafton.

Jag hade klurat lite under kvällen och morgonen över hur Vira skulle få en bättre balans mellan spåret och föremålen.

En sak oroade mig en del med detta. Vi var på Revinge. ett erkänt svår spårat område. Jag var rädd att hon skulle behöva lägga alla sina resurser på att följa spåret.

Vilket hon i och för sig behövde. Hon sänkte sitt tempo markant. Och jobbade sig sakta men säkert framåt i spårkärnan. Jag hade lagt pinnarna strategiskt till henne. Mest för att Shadya skulle få utlösa sitt belöningssystem. Detta funkade fulländat.

Vira markerade samtliga pinnar. Hon tog sig till slutet på spåret sakta men säkert. Efteråt körde vi uppletande. Jag var relativt nöjd med hur Ztorm genomförde denna övning. Men det var fortfarande lite väl mycket muskler, för att jag skulle vara helt nöjd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag satte honom i bilen ett tag. Sedan tog jag ut honom igen. Ztorm fick ett nytt uppletande. Han gick med full koncentration i rutan. Han plockade in föremålen som en liten gud! Jag blev jätteglad när jag såg honom arbeta.

Klockan började dra ihop sig. Vi skulle tillbaka till Höör. Det var träning med skyddsgänget. Vi började som vanligt med lydnad. Här fanns inte så mycket att orda om. Jag var mer än nöjd med resultatet.

När samtliga var färdiga med lydnaden, körde vi igång skyddet. Ztorm och jag hade en riktigt trevlig kväll ihop. Han gick rejält, och utförde samtliga uppgifter till belåtenhet.

Shadya körde med sin andra hund, Jessi i skyddet. Hon ville testa av henne på nya figuranter. Det blev en nyttig erfarenhet för dem båda. Jessi blev något ohörsam mot sin förare och figuranterna.

Det är perfekt när något sådant händer i icke skarpt läge. Shadya kunde jobba lugnt och metodiskt med henne. Och ge henne värdefulla erfarenheter för framtiden. Fredag morgon, Shadya åkte hemåt Göteborg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag åkte ut och spårade och körde uppletande. Jag trampade ett spår till honom som var relativt lätt. Det var cirka 1000 meter. Han löste detta lätt och fint.

Även uppletandet var helt godkänt. Jag körde ner på Hörby Bk för ett lydnads pass. När jag kom dit var det lite andra människor där och tränade.

Till min stora fasa insåg jag att de hade noll koll på sina hundar. De körde en platsliggning där den ena hunden efter den andra for upp och drog repor på appellplanen. Det kändes inte helt tryggt att träna på samma plan som dessa. Jag insåg att jag inte ville plocka ut Ztorm i detta tumult.

Jag startade bilen och åkte vidare till Höör Bk. Här var det lugnt och fint. Jag plockade ut Ztorm, och körde igenom de fyra första momenten i bruks elit. Efteråt åkte vi ut i skogen och tog oss en riktigt skön promenad. Lördagen, var helt träningsfri.

På söndagen åkte jag upp till Åhus. Jag och Ztorm hade blivit ditbjudna. Vi skulle lägga dagen på sök. Ztorm var sist ut i söket. En riktigt fin ruta i ett böljande landskap. Vi körde i princip bara markeringsövningar. Dessa var jag mycket nöjd med.

Vi han även med och köra uppletande. Ztorm gick kanon fint. Här var förvisso lite tugg på föremålen. Men han letade lugnt och metodiskt rätt på samtliga föremål. Fyra skick, fyra föremål. Gött! Imorgon är det som vanligt träning med gruppen i Höör. Jag längtar till att träffa hela högen. Det är alltid lika roligt att träffa dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.