BLOGG: Regeltolkningar

I helgen som gick var det konferens för domare och tävlingsledare i Skåne distriktet. Vi höll till på P7, Revingehed. På lördagen behandlades lydnadsklasserna. Dagen till ära var Thomas Lundin inbjuden. Han är sammankallande för lydnaden centralt. Dessutom ledare för lydnadslandslaget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så vi hade ett strålande läge att få till intressanta diskussioner. På morgonen innan själva konferensen pratade jag lite med Thomas på tu man hand.

Jag ställde ett par frågor om bland annat kommendering. En fråga var hur vi skulle kommendera marsch anträde, och halter. Frågan ställde jag för att det förekommer en del varianter på detta.

Vi pratade om betydelsen av lystringsord, för den tävlande. Så att denna kan förbereda sig på halter och marsch anträde.

Svaret jag fick var att vi tävlingsledare skulle alltid använda lystringsordet ”Avdelning” Till exempel ”Avdelning framåt marsch”, ” Avdelning vänster om halt” o,s.v. Med andra ord är det viktigt att vi har med lystringsordet, kommandoordet, och verkställandeordet.

En annan sak som varit upp till diskussion många gånger är hur vida tävlingsledaren eller medhjälparen ska gå genom cirkeln i momentet apportering med dirigering i Elitklass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Thomas svarade snabbt och lätt. Den som går ut med apporterna i momentet, ska inte passera igenom cirkeln. Utan ska gå direkt mot nerläggningsplatsen för apporten, utan att passera konen i cirkeln.

Dessutom ska vi tävlingsledare inte lyfta upp apporterna över axelhöjd innan vi lägger dem på sina avsedda platser i momentet.

Under helgen fick vi veta att det att det finns några regeltolkningar som vi bör ta till oss. Både domare och tävlingsledare. Det har kommit ett förtydligande från SBK centralt. Det handlar om momenten framförgående och budföringen.

Förut fick man under budföringen vända sig om mot mottagaren innan halv sträckan, när man gick mot sändningspunkten. Detta får man inte längre. Efter att man har varit hos mottagaren, ska man direkt gå till sändningspunkten. Om man mot förmodan ändå skulle vända sig mot mottagaren innan halva sträckan. Nollar man momentet budföring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan tolkning som vi ska använda oss av, är i momentet framförgående. På sista sträckan i momentet ska vi kommendera en ”slät halt” Vi ska alltså inte kommendera ”helt om halt”. I övrigt är momentet precis som innan.

Vi som var på konferensen efterlyste information från det centrala när det skedde regeltolkningar/anvisningar o.s.v. Idag känns det lite som om att det är djungeltelegrafen som får sköta att informationen sprids till distrikten.

Flera andra distrikt har redan förra året kört efter dessa anvisningar. Det kan få lustiga konsekvenser för de tävlande! beroende på var man tävlar. Det som är godkänt och vedertaget i ett distrikt, kan i ett annat medföra att man nollar moment??? Jag hoppas att det med tydlighet går fram till vår centrala organisation att information är A & O.

2 reaktioner på ”BLOGG: Regeltolkningar”

  1. Blir märkligt i synnerhet gällande budföringen där det står i regelboken att momentet börjar när hunden kopplats loss. Hur kan man då nolla innan momentet börjat, detta innebär att texten i regelboken inte överenstämmer med hur man bedömer momentet. Det är förkastligt att det inte skickats ut en skriftlig ändring av gällande regel för hur momentet skall se ut. Man skall kunna kräva av SBK att men blir bedömd lika oavsett var i landet man väljer att tävla. I mina ögon är detta inte ett seriöst sätt att behandla regeländringar vilket visar sig på distriktets FB sida där många är upprörda över hur man skött detta från förbundets sida.

    1. Hej Rolf!
      Jag håller med om att det blir konstigt. Men det är inte en regeländring. Reglerna är de samma. Det är ett förtydligande för hur momentet ska utföras. Vilket vi i och för sig har i många andra moment. Det finns en massa oskrivna/vedertagna anvisningar för hur man ska agera innan, under och efter momenten. Detta förtydligande har nått vissa distrikt i Sverige. Andra har varit helt ovetande. Oavsett så kan det få tråkiga konsekvenser för de tävlande. Det som är viktigt i sammanhanget är att informationen når alla distrikt samtidigt. Jag tror att detta gick fram till SBK centralt i helgen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.