Tränings figurantutbildning

Tränings figurantutbildningen för IPO och Skydd går av stapel just nu. Platsen är Ängelholms Brukshundklubb. SBK Skåne står som huvudman för utbildningen. Som har valt att bjuda in sina grannar till detta event. Här återfinns kursdeltagare från Skåne, Blekinge och Halland.

Bita, Släppa och Bevaka

Sammanlagt är det är det 12 figuranter som går utbildningen. Enligt uppgift är kursen helt unik i sitt slag. Senast det anordnades en tränings figurantutbildning i SBK Skånes regi var 1978. Då var inte ens många av dem som går utbildningen födda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jörgen Thynell och Henrik Marklund båda hemmahörande i Ängelholm. har tagit fram en riktigt bra utbildningsplan. Där man varvar teori och praktik.

Efter genomförd utbildning får deltagarna ett utbildningsbevis. Kursen ligger på tre hela helger. Kursdeltagarna får lära sig att läsa hund, lägga upp en utvecklingsplan för ekipagen, samt inventera ekipage med mera.

Inget lämnas åt slumpen. Instruktörena Jörgen och Henrik är ytterst vaksamma på vad som händer på planen, och kommer med förslag och synpunkter till figuranterna.

Teori och praktik

Den teoretiska delen, är en stor del i utbildningen. Man bjuder in folk utifrån som ställer upp mangrant med hundar och sig själva, även gästföreläsare såsom domare och andra funktionärer kommer dit och tillför sina specialkunskaper till gruppen. Uppslutningen är total.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFigurantens viktiga roll i träningsgrupperna

Tanken med hela utbildningen är att höja hela medvetenheten om figurantens viktiga roll i sina träningsgrupper på hemmaplan. Detta kommer att vara till gagn för alla.

Det kommer nog visa sig att detta varit en god investering för klubbarna i framtiden. Som alla vet är figuranten av yttersta betydelse för hur bra ekipagen lyckas på tävlingsbanorna runt om i hundvärlden, oavsett gren.

På kursen är det väldigt olika kunskapsnivå på deltagarna. Många av figuranterna har mycket stor erfarenhet och rutin, medan andra har mycket mindre av denna vara.

Instruktörerna lyckas på ett bra sätt att få med sig alla på upplägget. På vissa håll får de vara ytterst noga med instruktionerna, så att alla får ut maximalt av utbildningen. Det knyts många nya kontakter mellan kursdeltagarna. Detta kanske kan öppna upp för ett samarbete i framtiden mellan de olika gängen. Den som lever får se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.