BLOGG: Träning på Revinge

Igår sammanstrålade jag och Ztorm med lite folk från SBK Malmö. Vi hade bestämt att vi skulle spåra och köra uppletande med våra odjur. Jag hade lite planer inför dagen pass. Vi skulle träffas vid Prästaskogen 13,00. Jag hade lite ärenden på förmiddagen. Jag var lite orolig att jag inte skulle hinna dit till 13,00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men förmiddagen flöt på, allt som skulle fixas gick snabbare än förväntat. Jag kom ut på Revinge vid 12,00. Jag gick en rejäl rastningsrunda med Ztorm.

Det är så skönt att titta på honom, nu när han är återställd. Han har fått en del träningspass innanför västen, i en vecka nu. Inga bakslag överhuvudtaget.

När jag kom tillbaka till bilen, så tänkte jag först sätta mig ner och lyssna på Radio Kristianstad. Men jag hade inte ro i kroppen till att göra detta. Jag började trampa Ztorms spår i stället.

Sist jag och Ztorm var vid Prästaskogen, var i somras. Då rådde det ett ökenklimat på Revinge. Det var enormt torrt. Det hade inte kommit något regn på flera månader. Ni som känner till Revinge, vet vad som händer med förutsättningarna då. Det blir väldigt mycket svårare förhållande för spårarbete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marken består till största delen av sand. Växligheten på Revinge består av olika grässorter. Dessa torkar ut. Marken blir i princip bara en skorpa av dött växtmaterial.

Det vill till att hundarna behärskar detta, annars är man snart av spåret. Vid dagens träning var det optimala förutsättningar. Jag ville utmana Ztorm litegrann.

Jag valde att lägga spåret genom mycket sandbunkrar. Spåret blev cirka 1300 meter, 7 apporter plus slut, 3 spetsvinklar. virrvarr i sand och en liggtid på 1 1/2 timme.

När jag gick ut spåret var det mulet. Precis när jag kom tillbaka till bilen kom solen fram och började steka ordentligt ute på heden. Jag tyckte att jag hade fått till ett fint spår till min kämpe. Det skulle förhoppningsvis inte bli en promenad i parken för honom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mina kamrater började så smått dyka upp. Jag hade börjat att valla en uppletande ruta. De hoppade ur sina bilar och anslöt till avvallningen.

Jag fick äran att hjälpa till och trampa lite spår till de andra. Jag fick till uppgift att lägga in en massa problemlösningar på det första spåret jag trampade.

Jag hade sett Charlotte och Doris en gång tidigare. Då vi var nere vid Stensoffan och spårade, för några månader sedan. Jag visste att Doris var en mycket duktig spårhund. Det ligger helt rätt för henne.

Det hon behöver är mer rutin och erfarenhet. Jag trampade cirka 450 meter. Jag lade pinnar i vinklar, det blev en återvändsgränd och ett virrvarr. Liggtiden blev omkring 1 timme, 4 apporter plus slut.

Det kändes som om att det var precis lagom för Doris. Dels skulle hon få lite nya erfarenheter. Och Charlotte skulle verkligen bli tvungen att läsa sin hund. Det trampades spår till höger och vänster. Ganska snart var alla spår utlagda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var dags att ta Ztorms spår. Vi gick med varandra på alla spåren. Ztorm fäste klockrent. Han låg fint i spårkärnan. Han tog samtliga vinklar klockrent. Han markerade samtliga pinnar super.

När vi kom till mitt virrvarr, som förövrigt låg på sand. Fick han som väntat lite problem. Men han gick ner i tempo och började leta utgångar. Han löste detta riktigt fint.

Virrvarret hade jag trampat upp på en cirka 50×50 meter stort område. Spårets sista vinklar var 2 spetsar. Jag lade dem där för att han verkligen skulle få jobba på slutet. Men han tog dessa utan några problem.

Jag var såklart väldigt nöjd med hans jobb. Vilket jag gjorde väldigt klart för honom! Det finns nog inget trevligare än att titta på sin hund när den jobbar på detta sätt? Vi började avverka de andra ekipagens spår, ett efter ett. Det var fantastiskt roligt att gå med och titta.

Här var ett helt nytt ekipage för mig. Det var Louise och Dex. Dex är en Rottweiler. Han tuffade på längs med spåret. Och löste uppgiften galant.

Eva Wallberg hade grävt ner Hubbas apporter under marken. Hubba har haft en tendens att strunta i markeringarna. Men idag markerade han allt. Det såg riktigt trevligt ut. Det verkar som om Eva hittat nycklarna till markeringssystemet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen!

4 reaktioner på ”BLOGG: Träning på Revinge”

 1. Tack för trevligt sällskap!
  Ska ut på fredag igen, häng med om du har tid och lust!
  Kul och se Ztorm igår, han har verkligen vilat sig i form för det såg mkt trevligt ut i spåret.

  1. Hej Eva!
   Tack själv. Det blev ett bra pass för samtliga ekipage!
   Jag hinner tyvärr inte på fredag. Men jag hänger gärna på en annan gång! Hör av dig när ni ska ut nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.