Onsdagsträning=Öppen träning!

Jag åkte ner på klubben lite tidigare på eftermiddagen idag. Jag tänkte träna lite med Ztorm innan Bo och Plex dök upp. Vi hade bestämt att vi skulle ses klockan 17,00. Jag kom till klubben strax efter klockan 16,00. Till min stora förvåning var Bo med vovve redan på plats. Han tänkte rasta av Plex ordentligt innan vi körde igång den enskilda träningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi kom igång tidigare än vad vi planerat. Vi började med att prata igenom vad som hänt i träningen, sedan vi möttes sist. Bo hade fått en hel del att tänka på till dagens pass. Bland annat vilka signaler han sände till Plex.

Jag påtalade för honom förra passet att han måste tänka på tydlighet i hela sitt agerande. Det är extra viktigt när man har en hund som har lite problem med att koncentrationen.

Bo och Plex jobbade mycket med varierande övningar sist. Där Plex var tvungen att koncentrera sig under kortare sejourer.

Enligt Bo hade han märkt stor skillnad på Plex förmåga till att hålla fokus i övningarna.Idag körde vi de flesta övningarna med lös hund. Där Bo jobbade med sina belöningssystem. Allt för att delegera ner kontaktsökandet till hunden. Det gick ömsom riktigt bra. Men emellanåt växlade Plex ut totalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han bara ger sig iväg i en planlös upptäcksfärd. Vi pratade en hel del om att få Plex mer socialt motiverad mot sin förare. Vi körde övningar som främjar detta beteende. Det gick något bättre sedan.

Jag föreslog att vi skulle rigga upp ett scenario, där förarens betydelse spelar en avgörande roll. Men vi behövde vara lite fler människor då. Det var onsdag=öppen träning.

Men klockan var inte så mycket ännu. Folket hade inte anlänt ännu. Jag ringde och hörde med folk som jag vet av erfarenhet att de brukar komma ner på onsdagarna. De flesta var redan på gång.

Så vi bestämde oss för att Plex skulle få en paus i bilen. Folket började ramla in så smått. Jag berättade om mina planer för dem. Och frågade om de kunde vara behjälpliga. Tanken var att vi skulle bryta detta planlösa beteende som Plex hamnar i emellanåt. Där han bara drar iväg som en avlöning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi utrustade oss med vatten kärl av olika slag. Bo och Plex gick lite lydnad med mycket belöningar. Mitt i en av belöningarna som hunden uppfattar som väldigt positiv, tappar han helt plötsligt den röda tråden i övningen.

Han växlade från att vara fullt inne i belöningen till att bara dra iväg utan förvarning. Bo höjde tonen till honom. Men han beger sig iväg ändå. Vad inte Plex visste var att han skulle bli blöt väldigt snart.

Han fick vatten över sig. Han vände som en oljad blixt in mot sin husse. Som ömkade honom medvetet. Sedan utlöste han belöningssystemet. Bo var översvallande i leken.

Plex engagerade sig helt underbart i leken. Han tänkte lämna vid ett tillfälle. Men när Bo bara sänkte tonläget litegrann, vände han på klacken direkt och belöningssystemet utlöste igen. Det som var det fina i kråksången var att Plex började till och med att uppmana till lek med sin förare. Trots att denna var passiv med avsikt emellanåt. Det såg riktigt trevligt ut.

Plex uppfattade sin förare med lite andra ögon. Enligt Bo hade Plex inte bjudit honom på lek förut. Det kändes som om att det blev väldigt rätt för Plex. Han blev i och för sig lite blöt. Möjligen även lite sårad stolthet. Men och andra sidan fick Bo en ny kontakt med sin hund. Och denna kontakt togs av hunden, inte tvärtom.

Med lite träning kan förhoppningsvis Plex vara lös utan att lämna kommunen?   Det är förmodligen långt ifrån löst ännu. Men vi kom en bit i rätt riktning denna kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.