BLOGG: spår & uppletande

På förmiddagen åkte jag och Ztorm ut och tränade lite. Vi höll till i Fulltofta skogarna. Jag trampade ett spår som var cirka 500 meter. Fullt av vinklar. 2 apporter plus slut. Liggtiden blev omkring 40 minuter. Vinklarna låg väldigt tätt emellanåt. På vissa ställen var det knappt 5 meter mellan vinklarna. Anledningen till detta upplägget är att han slarvat lite på sistone med vinklarna. Han löser alltid dem. Men jag ville jobba lite med precisionen i dessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medan spåret låg till sig, trampade jag en uppletanderuta. Här placerade jag ut 6 stycken föremål. Själva uppletandet gick mycket bra. Han går dit jag skickar honom. Men som vanligt var här en del tugg på föremålen.

Jag jobbar såklart med att försöka lösa detta. Om sanningen ska fram, så har det blivit förbannat mycket bättre. Men jag vill ha bort allt tugg? Vi får se om vi lyckas.

Medan vi körde uppletandet, öppnade himlen sig. Det började vräka ner regn. Det började även att åska. Det är rätt obehagligt att vara utomhus i åskväder. Blixtarna kom väldigt tätt. Jag hade för avsikt att låta spåret ligga lite längre. Men jag ville få detta överstökat, så snabbt som möjligt.Jag släppte på honom snett på spåret. Han hittade detta och lade sig fint i spårkärnan. Efter cirka 20 meter kom första vinkeln. Han gick över, men ringade snabbt in denna. Så här fortsatte det ett tag. Men tillslut så blev han mer noggrann i vinklarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De sista 250-300 meterna gick han som på räls. Hans beteende liknade en spårvagn. Han tog vinklarna med en knivskarp precision. De 3 pinnarna som låg i spåret markerade han fint.

Nu sitter jag och planerar inför kvällens träningspass. Vi får besök utifrån ikväll. Det är delar av Syd östras skyddsgäng som kommer på besök. Det ska bli roligt att träna ihop med dem.

Jag och Ztorm kommer lägga stor vikt på transporterna ikväll. På lydnaden kommer jag köra mycket ordförståelse. Där Ztorm får vara vaken på vad som sägs i en viss situation. Jag kommer att provesera fram felaktiga beteende avsiktligt.

Ztorm börjar bli en rutinerad hund. Han vet, och känner igen de flesta situationerna nu. Det har både sina för och nackdelar. Tanken är att han alltid måste lyssna på kommandot. Inte bara utföra ett moment för att han tror att det är detta han ska göra.

Ett exempel: Jag kanske ställer upp för hoppet. Ger alla signaler till att det är detta som gäller. Men istället för att kommendera hopp, kommenderar jag eventuellt skall i stället. Jag vill att han verkligen ska lyssna på vad jag säger till honom. Så jag kör en hel del sådana övningar i andra moment också. Han måste ta in informationen som ges verbalt. Och inte bara utföra ett moment, för att han tror att det är detta som ska utföras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.