BLOGG: Hela kvällen i Tollarp

Igår hade Bruks & lydnadsgruppen möte hemma hos Anna-Kerstin i Tollarp. Jag passade på att åka iväg lite tidigare. Jag var sugen på att köra ett lydnadspass på Tollarps Brukshundklubb. Jag och Ztorm anlände till klubben ca 17,50. Något som slog mig direkt, var att det rådde febril aktivitet trots den tidiga timmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Normalt brukar det inte hända så mycket på klubbarna före klockan 19,00. Jag vet inte om det alltid ser ut så i Tollarp. Men det kändes som om man åkte tillbaka i tiden. Förr var det alltid någon aktivitet på klubbarna, från eftermiddagen till långt in på nätterna.

Klubbarna fungerade mer som samlingsplatser, för hundintresserade. Man åkte ner och tog en kopp kaffe, i vänners lag. Och pratade bort några timmar. Många gånger så var inte ens hundarna med dit.

Detta har mer eller mindre helt försvunnit från våra brukshundklubbar. Idag kommer folket dit och tränar sina hundar på utsatt tid. Sedan åker man vidare. Jag tror inte detta är specifikt för våra hundklubbar. Det är garanterat en följd av hur samhället ser ut i stort idag. Folk har det stressigare idag. Det är mycket som ska hinnas med!

Jag tycker det är synd att utvecklingen gått åt detta håll. Jag minns när jag själv började bli aktiv inom brukshundklubben i mitten av 80-talet. Jag började gå lite kurser på brukshundklubben i Malmö. Det kunde vara 6-8 kurser igång samtidigt. Plus alla träningsgrupper, som körde sitt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malmö var i och för sig en av Sveriges största brukshundklubbar på den tiden. Med ett medlemsantal runt 900 medlemmar. Men jag tror att utvecklingen ser ungefär likadan ut överallt? aktiviteten har gått ner radikalt på klubbarna.

Detta får såklart följder för klubbarna. Det är en liten klick i varje klubb, som drar runt verksamheten. Det blir inte den naturliga mötesplatsen, där gammal som ung lärde känna varandra.

Nu har jag varit nostalgisk så det räcker, och blir över på ett tag. Jag och Ztorm han med ett trevligt lydnadspass innan mötet. Det blev fritt följ, inkallning med ställande och läggande, krypet, hoppet och stegen. Vädret var riktigt klibbigt. Men vi hittade lite skugga närmast klubbhuset. Så vi höll oss mest där.

Ztorm jobbade på, och tyckte det var riktigt roligt. Jag tränade mycket på vänster om, och vänster om halt i fria följet. Det känns nog som om jag funnit mina fötter i dessa svängar nu? Av någon konstig anledning har jag förbannat svårt att få till dessa svängar 10-mässigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mina träningskamrater i Höör har varit på mig som iglar, om detta. Jag hoppas att jag kommit på hur jag ska göra nu. Det måste bara sätta sig i muskelminnet hos mig. Så att det ser likadant ut varje gång! Det är det som är det stora problemet. Skam den som ger sig!

Efter vårt lilla pass, rullade jag upp till Anna-Kerstin och hennes mans hus på Bolmörtsvägen i Tollarp. Alla i bruks & lydnadsgruppen var på plats. Vi började som vanligt med Pizza. Sedan drog vi igång mötet.

Det var ett mycket givande möte. Som vanligt var här en hel del att ta ställning till! Det är mycket på gång inom Svenska Brukshundklubben. Janne Sjölander hade fått in många anmälningar till utbildningen till tävlingsledare.

Inom kort kommer det kallas till informationsmöte för alla dessa intressenter. Jag personligen håller på med att försöka få till en utbildning för våra träningsfiguranter. Förhoppningen är att denna kommer igång under hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.