BLOGG: Enskild träning

Igår hade jag mitt andra möte med Terese och Lars och deras hundar. De tog kontakt med klubben för cirka fjorton dagar sedan. De hade sett att Höör brukshundklubb erbjöd enskild träning. Vi började förra veckan med att köra en hel del kontaktövningar. Samt viss ordförståelse. De hade fått hemläxa till igår. Det skulle bli intressant om det hänt något på dessa få dagar i hemmet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi började kvällen med Terese och Lykka. Lykka har lagt en helt egen innebörd i ordet ”fot” I hennes värld betyder detta rörelse/aktivitet. I min värld betyder fot enbart kontakt. Jag vill gärna att hunden ska rikta all uppmärksamhet mot sin förare, och göra sig beredd på aktivitet eller nytt kommando.

Lykka lärde sig skillnaden snabbt. Detta resulterade nästan omedelbart att hon inte tjuvade iväg i marsch anträden. Hon hamnade lättare i rätt position direkt. När hon låg rätt så blev det lättare med vänstersvängarna.

Terese fick också tänka på att det inte är hennes uppgift att hålla kontakten med hunden. Utan tänka precis tvärtom. Hunden skulle inte hjälpas till sina positioner med koppel, kropp eller godis. Lykka förstod även detta relativt snart. Det handlar lite om att programmera om vissa beteenden hos hunden och föraren.

Terese och Lykka körde även vidare på apporteringsövningarna. Det är förmodligen här det hänt allra mest. Från att Lykka inte överhuvudtaget velat ta i en apportbock. Kommer hon med glädje in med den till Terese. Här finns såklart mycket att slipa på. Men hon har förstått att apportbocken är en trigger till belöningen.

Lars och Nora körde ett liknande pass. Först repeterade vi det vi gjorde förra gången. Sedan höjde vi ribban en liten bit. Nora hade en egenskap som jag tyckte att vi skulle lägga polletter på. Det är att hon gärna dippar med huvudet efter ett par, tre steg efter marsch anträdet.

Lars har jobbt på detta själv hemma. Under passet igår var nästan detta beteende utsläckt. Nora tycker lydnaden är förbannat rolig. Nu delegerar Lars ner mycket av ansvaret till Nora. Hon börjar förstå att det är hennes jobb att vara i rätt positioner.

Även här har apporteringen vållat lite problem. Vi körde vidare med övningarna vi började med förra veckan. Det hade tydligen inte fungerat så bra hemmavid. Jag bad Lars att göra precis som han gjort hemma. Mest för att bilda mig en uppfattning. Med små ändringar i upplägget, förstod Nora att utdelningen kommer om man bara befattar sig med apportbocken. Hon började hålla den lite bättre i tid. Och kom in till Lars med den ett par gånger. Apporteringen är inget lätt moment. Men Lykka och Nora har börjat förstå tjusningen i detta eminenta moment. Hundar blev duktigt trötta i sommarkvällen.

Medan vi satt och gick igenom hundarna och pratade lite strunt. Kom Magnus Åscot med sambo körandes. De skulle träna lite på klubben. Jag hängde på. Det blev ett munkorgspass. Med en del transporter. På måndagens träning var jag inte så imponerad över dessa. Men denna kväll gick Ztorm bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.