Robotklippare och hundar…

En robotgräsklippare tuggade på en hundsvans i Karlstad härförleden. Detta är inte först.a incidenten med robotgräsklippare och husdjur säger man vid Djursjukhuset i Karlstad och går därför ut med en varning:

.”Lämna inte hunden ensam med robotklipparen”

Husqvarna däremot i sin produkt- och säkerhetsinformation hävdar ganska bestämt att (en av) deras robotgräsklippare inte är farlig för husdjur…  I samma veva varnar  dock Husqvarna för att samma gräsklippare kan skära av tår på små barn, medan den alltså skulle väja för hundar och katter.  Man skriver också att husdjuren antagligen ”respekterar” robotgräsklipparen. HaHa, vilket skrivbords-dravvel!

Om det nu var Husqvarnas gräsklippare eller någon annan likvärdig som härjat i Karlstad framgår inte i media – men en varning för obevakade robotgräsklippare och husdjur kanske är på sin plats. Liksom en saklig produktredogörelse från leverantörerna(!)  baserad på verklig kunskap inom de områden där utfästelser kring säkerheten görs.

Från min egen skrivbordshorisont gör jag bedömningen att t ex en hund- eller kattsvans är betydligt enklare för en robotklippare att tugga i sig – än t ex en liten barntå, men så har jag ju inte produktkunskapen…

Jag känner i alla fall ingen hund som ”respekterar”  herrelösa robotar som anfaller bakifrån 😉 Inte ens älgar respekterar robotgräsklippare! Däremot känner jag både hundar och katter som är mer eller mindre döva och/eller blinda och som definitivt  inte skulle märka en tystgående robotklippare som ”smyger sig” på deras tentakler när dom sover middag i trädgården.

/Lotta

Lite filosofisk  eftertext:

Förhoppningsvis kan de flesta djurägare och småbarnsfamiljer tänka själva och använda skärande utrustning med förnuft. En robot som kan åsamka skada kanske inte skall lämnas helt oövervakad – trots att det är är just en robot.

En mer skrämmande reflektion är synsättet att husdjur skall respektera en robot. Är det inte istället robotarna som skall utvecklas för att kunna användas med  respekt för människor och andra levande varelser?

I annat fall undrar jag vart vi är på väg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.