Noskvalster

Vart tog vittringen vägen?

Denna lilla parasit orsakar emellanåt stora problem för våra hundar. Det är mest aktivt hundfolk som märker att deras hundar får problem med att analysera vittring. Helt plötsligt får hundarna väldigt svårt att spåra och söka. De jobbar frenetiskt med sin uppgift, men man ser att de har uppenbara svårigheter. Vissa hundar är mer känsliga än andra.

Noskvalster finns i hela världen. Men av någon förundlig anledning verkar det som om det är i Sverige och Norge som problemen är som störst. Vad detta beror på kan man bara spekulera om?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noskvalster är ofarliga för hunden. Men deras förmåga att använda sin nos avtar markant hos vissa individer. Detta fenomen har många tävlingsförare, polis och tullhundsförare erfara.

Förebygga problem…

Noskvalsterna lever som det låter, i hundarnas nos och bihålor. Många som aktivt jobbar med sina hundar behandlar dessa i förebyggande syfte. Det brukar bli två gånger per år. En gång på våren, och en gång på hösten. Det är väl en sak om en tävlingshund missar ett spår, eller en sökfigurant.

Men hundarna som är i statlig tjänst kan inte unna sig denna lyx. De får helt enkelt inte missa markbunden, eller vindburen vittring på grund av att nosen inte är vid god vigör. Därför håller man på med förebyggande behandling av dessa hundar.

Det ska inte falera på grund av noskvalster, iallafall!

Det kan gälla att rädda livet på någon, leta rätt på försvunna personer och så vidare. Symtomen vid noskvalster är varierande. Vissa hundar visar ingeting. Medan andra individer är mer påverkade. Ofta upptäcker man att hunden nyser, fnyser eller har inåtvända indragningar/nysningar. Det kan vara svårt att konstatera om hurvida hunden har noskvalster eller ej, med blotta ögat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den som letar, får se?

Men ibland så får man faktiskt syn på dessa små gynnare. De är mellan 1 och 1,5 millimeter långa. Bredden ligger mellan 0,5 och 0,9 millimeter. De är ovala till formen, och svagt gulaktiga.

Smittspridningen är ett mysterium i sig själv. Man vet att det direkt smitta kan förekomma mellan hund och hund. Däremot tvistas det en hel del om hurvida indirekt smitta förekommer.

Därför bör man inte låna varandras utrustning, som är i närheten eller i hundarnas käftar. Det kan vara leksaker, skyddsärmar och så vidare. Noskvalsterna trivs i fuktig miljö. De kan leva upp till 3 veckor i rums- och i kylskåpettemperatur. Om man får in noskvalster på någon hund i en träningsgrupp, brukar alla i gruppen behandla sina hundar samtidigt. Så att man inte får en rundgång mellan hundarna. Även all utrustning som brukar användas gemensamt i gruppen fryser man in, under några dygn. Detta har erfarenhetsmässigt visat sig vara en god plan för att undvika fortsatt spridning inom gruppen och utanför.

Receptbelagt eller inte?

Det finns flera olika preparat att använda sig av när man behandlar noskvalster. Några är receptbelagda, medan andra finns att köpa fritt på apoteket. Behandlingen tar ungefär en månad beroende på vad man använder. Detta är något man bör tänka på om man är tävlingsförare. Då dessa preparat är upptagna under SBK:s dopingreglemente. Så kolla alltid upp vad som gäller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.