Väktarhunden

Väktare märket

En bransch i ständig utveckling

Man räknar med att det finns ungefär 2000 väktarhundar i Sverige. Deras huvudsakliga uppgift är att vara personskydd till sin förare. Väktarens arbetsuppgifter kan under vissa omständigheter vara väldigt utsatt. Väktaren jobbar oftast ensam. Idag finns det väktarhundar på de flesta större bevakningsföretagen i Sverige.

År 1974 ändrades reglerna för bevakningsföretagen. Det ställdes större krav på företagen,  för att få använda hundar i tjänst. Staten ville ha en bättre kontroll på verksamheten som bedrevs i landet. Dels skulle förarna ha en såkallad hundförar utbildning. Samt att hundarna skulle lämplighetstestas (L-test). Innan detta datum kunde vem somheslst på bevakningsföretagen ta med sig vilken hund somhelst på sitt arbete.väst

Hunden människans bästa vän!

Polisen är tillsyningsmyndighet på uppdrag av Länsstyrelsen i de olika länen. Väktarhundarna hittar man oftast i utryckningsfordonen. Där de deras uppgift är att åka på inbrottslarm ihop med sin förare. Men även vissa distriktväktare som ronderar på utsatta platser kan ha hund med sig.

Väktarhunden är ett överlägset hjälpmedel för väktaren i sitt jobb. Man utnyttjar hundens enastående luktsinne och hörsel för att klara sina uppgifter. Hunden kan förvarna sin förare om det är någon, eller något på gång på bevakningsobjektet genom sina olika sinnen.

En hundförare lägger ner mycket tid på att träna och vidmakthålla hundens kapacitet. Bevakningsföretagen har schemalagd träning för sina ekipage. Där man tränar ljud och vindmarkeringar, lydnad och skydd samt spår. Här finner man oftast en rutinerad instruktör med lång erfarenhet som håller i denna träning.

Mycket träning blir det… Mer än vad man tror!

Normalt är väktarhunds ekipagen schemalagda från två-fyra tillfällen på en månad att delta i hundträningen. Detta är ett minimum av tränings för ett ekipage. Dessa få träningstillfällen räcker kanske på en rutinerad hund, där det mest handlar om att hålla hunden vid god vigör.

Ofta lägger hundförarna ner mycket mer tid på sina hundar. De tränar och eventuellt tävlar på sin fritid också. Att vara hundförare på ett bevakningsföretag tar mycket tid ocn engagemang.

För att bli hundförare på ett bevakningsföretag bör man först jobbat åtminstone några år som vanlig ronderande väktare. För att lära sig jobbet och känna på lite olika saker. På många företag är detta ett krav. När man väl har kommit dithän att man anmält sitt intresse för att bli hundförare.

Bli en med gänget?

Så vill oftast den hundansvariga på företaget att man ska vara med lite träningsplatsen vid så många gånger som möjligt. Dels så ser man om den tilltänkta passar in i gruppen, och om den har någon fallenhet för att vara hundförare. Inte minst så ser man om det finns ett genuint intresse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Några bevakningsföretag i Sverige tillämpar en praxis, där de äger hundarna som hundförarna disponerar i sin tjänst. Medan i andra företag så äger förarna själv sina hundar. Det finns både fördelar och nackdelar med båda förhållningssätten.

Att finna hundar som klarar av att jobba som väktarhundar.

Oavsett vilket så börjar man leta hund till den tilltänkta hundföraren om han uppfyller de krav som företaget ställer på honom. Många gånger letar man efter en hund som har gjort sitt L-test. Det innebär att hunden har genomgått ett mentaltest hos polisen, där man dedömt att hunden kan provas som väktarhund.

Det innebär också att hunden är från, omkring 1 1/2 år och uppåt. De vanligaste förekommande raserna i Sverige är Schäfer och malinois. Men det finns även ett fåtal väktarhundar av annan ras. Det finns dessutom någon väktarhund som är blandraser. Det finns inga krav på att det ska vara en speciell ras överhuvudtaget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En ständig jakt på hundar som har det lilla extra…

Det handlar enbart om hundens mentala egenskaper. Och till en viss del att den ska vara preventiv. I vissa fall kan man ta in mycket yngre hundar, och börja träna upp dem från början. Men det är oftast de mer rutinerade förarna som gör detta. De har såkallat en hund under utbildning vid sidan av sin ordinarie hund. På detta sättet tryggas framtidens behov av hund.

Den tilltänkta föraren blir även skickad på hundförar utbildningen. Idag bedrivs denna även i privat regi på vissa bolag. Men det vanligaste är nog fortfarande att man går den hos polisen. Utbildningen brukar vara en vecka. Där man går igenom lagar och förordningar som gäller för väkteriet i allmänhet, och hunderiet i synnerhet.

Under utbildningen har man en massa praktik med hund. Det pratas hund på längden och tvären. Det brukar vara en väldigt uppskattad utbildning. Om man har en hund som är L-testad och klar. Så brukar mman även kunna få göra en uppkörning av sig och hunden i slutet av denna utbildningsvecka. Väktarhundsekipaget kommer att få genomgå dessa uppkörningar en gång om året i all framtid.

För att behålla sitt förordnande från länsstyrelsen. Hunden provas i en skyddsdel och en lydnadsdel. Om man består provet, så är det bara att invänta den”gula lappen” från länsstyrelsen. Denna ska väktaren alltid bära med sig när den jobbar med sin hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.