En stilla fundering

Trygga framtiden…

Hur ser det ut egentligen på våra klubbar. Är alla lika välkomna dit? känner alla sig välkomna dit? Man kan hoppas att så är fallet på de flesta klubbarna runt om i vårt avlånga land. Men ganska ofta hör man talas om motsatsen. Där hundägare känner att de inte är välkomna av olika anledningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man upplever att man kanske att man inte har rätt ras på sin hund, eller kanske är hunden en blandras. Eller så har man inte tillräckligt med kunskaper med sig i bagaget och så vidare. Oavsett vilket så är det en tråkig ståndpunkt.

Alla har vi varit nybörjare en gång i tiden. Oavsett vad man har för intresse inom hundvärlden, så ligger kärleken till hunden i botten för allt engagemang i klubbarna.

De nya eldsjälarna

Om man tittar på genomsnittsåldern på våra klubbar så är den anmärkningsvärd hög. Klubbarna håller sakta men säkert på att gräva sin egen grav om inget görs åt detta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är klart att det kan vara svårt att ta med någon i en viss träningsgrupp av olika anledningar. Dels att gruppen faktiskt är full.

Eller så är man rädd att få in någon i gruppen som inte passar in. Eller så orkar man inte engagera sig i ett ekipage som förmodligen behöver en hel del hjälp.

Kursverksamhet i all ära. Men det är inte många procent som stannar kvar i klubbarna och blir aktiva i klubben. Man går sina kurser, sedan är de oftast förlorade för framtiden.

Ett sätt att få dem och stanna kvar är att klubbarna ser till att de känner sig välkomna. Inte bara under kurstiden, utan att man faktiskt försöker hjälpa och lotsa dem in i klubbens verksamhet. Tillsammans har vi ett jättejobb framför oss. Men det är nödvändigt att vi alla engagerar oss!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gamla och rutinerade medlemmarna får hjälpas åt med denna uppgift. Tillsammans blir vi starka!

Agility lämnar SBK

Vi står inför lite nyheter under hösten. Då lämnar agilityn Svenska brukshundklubben, till förmån för Svenska Kennelklubben.

Vad detta kommer att innebära för sbk är för tidigt att säga. Men det kommer att bli förändringar i klubbarnas organisationer med all säkerhet. Det är många frågor som kommer upp. Men i detta läget är det inte lönt att spekulera om framtiden innan vi vet mer om separationen mellan agility och sbk.

Ett skräckscenario är att de lämnar klubbarna. Detta har redan hänt på ett par ställen i Sverige. Men den dagen, den sorgen. Vi kan bara hoppas på att det löser sig till det bästa för alla parter!

2 reaktioner på ”En stilla fundering”

  1. Intressanta tankar, jag har funderat över att så många klubbar har ett högt medlemsantal medans det är i runda slänga 10% som faktiskt är där och tränar, tävlar, arrangerar saker eller agerar funktionärer. Tror att många försvinner eller tror sig inte passa in vilket är väldigt tråkigt.

    1. Hej Erica
      Tack för ditt inlägg!

      Någon klok människa borde titta över kulturen och traditionerna som råder på många klubbar i Sverige. Jag håller med dig att det är tråkigt att folk inte känner att de inte ”riktigt är med” Som jag ser det, är det tillsammans vi kan bli en levande organisation. Där vi tar hand om varandra. Detta är ett gemensamt ansvar. Jag vet att det fungerar på vissa klubbar. Men tyvärr är det långt ifrån alla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.