BLOGG: Revinge tur & retur

Igår sammanstrålade jag med Eva Wallberg på Revinge. Vi skulle spåra och köra uppletande med våra hundar. Det var snustorrt i markerna, Det kändes direkt att hundarna skulle få jobba ordentligt om de skulle lyckas att ta sig igenom spåren. Revinge är erkänt svårspårat av någon anledning.

Hindra spårar

Jag bad Eva trampa spår till Ztorm. Jag sade att hon fick hitta på vad hon ville. Jag ville inte ha någon information om längder, vinklar och föremål.

Jag ville bara ta spåret helt förutsättningslöst. Jag hade inte en aning om något angående spåret. Det ända jag hade lite koll på var liggtiden. Jag såg när Eva kom tillbaka till bilarna. Uppskattningsvis blev liggtiden närmare 2 timmar.

Jag återkommer till Ztorms spår senare i texten. Jag tänkte ta hundarna i turordning som de spårade. Först ut var Hindra. Jag hade trampat till henne. Det blev drygt 200 meter med en vinkel. Jag introducerade träpinnar i hennes spår denna dag.

Efter cirka 60 meter låg första pinnen. Även i spårslutet låg en pinne. Spåret var riggat med korv. Under pinnarna låg det en liten hög med korv. Så att hon var tvungen att behandla pinnarna för att komma åt korvgömman. Liggtiden var 35 minuter. Hindra hade helt klart för sig vad som var på gång. Hon var rätt ivrig att komma till spårstarten.

Hindra spårar 2

Hon fäste lite försiktigt, sakta men säkert tog hon sig iväg. Det märktes att hon hade problem med underlaget. Det hör till saken att nästan all korv hade blivit stulen av kajor som hade fest på hennes spår.

Hon tog sig framåt i spåret och vid första apporten blev hon jätteglad. Hon hittade korvhögen under pinnen. Jag lekte och busade med henne och den funna pinnen.

Efter ett tag gjorde vi om våra procedurer, Hindra tog upp spåret igen. Hon hade det verkligen svårt. Men jag klandrar inte henne. Det var tufft. Efter ett tag kom vi fram till vinkeln. Här var i princip all korv uppäten av kråkfåglarna.

Men den lilla tjejen gick in i djup koncentration, och till min stora glädje tog hon sig igenom vinkeln på ett hyfsat sätt. Snart kom vi även till slutet av spåret. Hindra var i detta läget extremt trött. Men hon fann sin korv underpinnen. Jag selade samtidigt av henne och vi började leka och busa med slutpinnen. Jag är mycket nöjd med hennes utveckling i det stora äventyret spårning.

Hindra 4

Sedan blev det dags att ta Evas första spår med Ebba. Utformningen av detta spår påminde i stort om Hindras spår. Med en skillnad, det låg ingen näring i detta. Även Ebba hade problem att följa spåret.

Men hon tar sig framåt på ett fint sätt. Hon markerade föremålen klockrent. Det såg riktigt trevligt ut. Även denna lilla tjej blev duktigt trött. Men lycklig!

Eva tog ut sin andra hund Hubba Bubba. Jag hade trampat deras spår. Eva ville komma åt markeringarna av pinnarna. Hubba har en tendens att välja bort pinnarna, framför spåret. Han spårar mycket fint. Men av någon anledning går han gärna över pinnarna.

Så dagens spår gick ut på att Eva visste var pinnarna låg. Det blev ett helt rakt spår som var cirka 250 meter, 8 pinnar plus slutet. Liggtiden blev ungefär drygt en timme. Hubba fäste fint. Han tog sig sakta men säkert fram till första pinnen. Denna markerade han med lite hjälp ifrån Eva.

Ztorm spår 1

Med efterföljande lek och bus, så gick de vidare i spåret. Nästa pinne var han mer benägen att markera. Han fick verkligen veta att han var världens bästa vovve.

Så fortsatte det genom hela spåret. Han markerade nästan alla pinnarna på ett föredömligt sätt! Även Hubba blev trött av att spåra denna dag. Det var onekligen svårt för dem.

Sist ut blev Ztorm och jag. Som jag skrev tidigare hade jag ingen aning om något, vad det beträffade vårt spår. Jag gjorde ett relativt snällt upptag  trodde jag. Det visade sig att han fick analysera två parallella  spår. Det visade sig att sig att jag skickade ut honom i en korridor där vi redan gått, när vi gick ut spåren.

Det är som man brukar säga, lyset på men ingen hemma. Jag hade ju själv gått där. Men Ztorm lyckades efter en hel del jobb att lösa denna nöt. Sedan bar det iväg. Ganska snart slängde han sig i marken och markerade första pinnen. Eva hade verkligen gått som en berusad person.

Ztorm spår 4

Det låg vinklar lite varstans efter ett tag kom vi ut i ett område med i princip bara sand. Här fick Ztorm såklart stora problem. Det vinklades, och här låg apporter i detta område. Han tappade spåret vid ett flertal gånger.

Men hans grundtrygghet gjorde att han gick över på att leta utgångar i dessa svårigheter. Jag kunde bara konstatera att han är helt underbar. Han hittade samtliga apporter.

Det visade sig att spåret var cirka 900 meter långt. Ztorm var helt slut när han kom till slutpinnen. Han var trött och lycklig. Vi gick tillbaka till bilarna, och läskade oss lite.

Jag hade tidigare på morgonen förberett en uppletanderuta. Ztorm fick vila en 15-20 minuter. Sedan skickade ja ut honom i rutan. Fyra skick, fyra föremål. Och det som var mycket glädjade i sammanhanget var att det nästan inte var något tugg överhuvudtaget i föremålen.

Ztorm spår 5

Även Eva körde på med sina vovvar i uppletandet. Hubba hade inga större problem att lösa uppgiften. Även Ebba fick köra några skick. Hon har i princip nyss börjat med detta moment. Men hon skötte detta riktigt bra! Hon har förstått vad hon ska göra.

Eva och jag bestämde att vi skulle ses på Revinge igen på fredag, och göra en repris på onsdagens träning. Det ska bli riktigt roligt.

2 reaktioner på ”BLOGG: Revinge tur & retur”

  1. Tack för hjälpen med Hubba’s spår, vi vill ut och tävla ju! Gode Ztorm fick verkligen slita för sitt spår men det är bra inför kommande planer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.