BLOGG: Slutet gott, allting gott?

Dagen kunde börjat bättre för mig och Ztorm idag. Vi började tävlandet med platsliggningen på Landskrona brukshundklubb. Denna gick helt utmärkt. Vi fick full poäng på detta moment. Sedan blev vi utkörda till spårmarkerna, som låg på Järavallen. Jag och Ztorm kände oss högmotiverade inför dagens övningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi hade dragit startnummer 5. Det passade oss utmärkt. Domarna och tävlingsledaren dök upp efter ett tag. Vi skulle äntligen få ge oss ut och spåra.

Jag kände direkt i starten att något inte stämde med Ztorm. Han brukar lägga sig i spårkärnan. Sedan är det bara att hänga på.

Idag märkte jag att han tvekade lite precis i kontakten med spåret. Han lade sig inte i spårkärnan som vanligt. Han gick ner i vinden från spåret. Och tog sig sakta men säkert framåt. Jag kände igen beteendet från när han haft noskvalster.

Jag bestämde mig direkt att jag inte skulle pressa på honom. Jag höll koll på domarna. När de började gå ifrån platsen till nästa spår, kortade jag ner linan rejält och sänkte tempot. Ztorm hade det verkligen jobbigt. Det verkade som om att det inte fanns någon vittring på marken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi tog oss tillslut till första pinnen. Här hade jag bestämt att vi skulle bryta dagens tävling. Jag ville bara att han skulle få en sluthandling. Jag berömde och lekte med honom, och selade av.

Det kändes såklart väldigt surt. Vi hade laddat för denna tävling efter konstens alla regler. Så skulle det sluta så här. Jag kände att det var ett rätt beslut. Hursomhelst består en skyddstävling i elitklass många moment där nosen ska användas. Inte bara i spåret, utan i uppletande och avsök också.

Han gör alltid sitt bästa. Då är det förbanne mig, min skyldighet att se till att han har optimala möjligheter att göra sitt jobb. Nu blir det behandling av noskvalster. Interceptor finns inte längre på apoteket. Det är något strul med tillverkningen säger de.

Annars är det ett utmärkt medel för att bli av med noskvalster. De rekommenderar ett medel som heter Strong hold istället. Några av mina träningskompisar har använt detta medel. Här finns några väldigt dåliga egenskaper med detta medel. Dels tar det en månad att behandla med det. Sedan är karensen ytterligare en månad.

Så en behandling tar åtminstone två månader. Dessutom är erfarenheten från dessa användare att medlet inte börja hjälpa förrän efter andra behandlingen. Det är synd att det strular med Interceptor, annars var det ett enkelt och snabbt sätt att bli av med noskvalster.

Men varför gnälla egentligen. Sverige blev Världsmästare i ishockey idag. Det svenska laget vann över Swiezsch med 5-1. Med reservation för stavningen. Vad mer kan man begära?

5 reaktioner på ”BLOGG: Slutet gott, allting gott?”

 1. Hej! Vad tradigt att det blev så där :(. Men iaf det finns ett avmaskningsmedel på Apoteket som har samma verksamma substans som Interceptor – milbemycinoxim. Det heter Milbemax Vet. Det är en del som börjat köra detta mot noskvalster istället. Angående dosering mot noskvalster, kolla med veterinär. //Ha en go vecka!

  1. Hej Nina!
   Jag fick samma information ikväll på klubben.Jag har lyckats få tag på två tabletter Interceptor. Sista behandlingen blir med Ivomec. Jag fick även reda på att det var en del som använde ett preparat som jag tror heter Advokat. Jag har ingen erfarenhet av detta. Men enligt uppgift skulle det vara effektivt mot noskvalster.

 2. Tråkigt att det inte funkade för Ztorm!
  För oss som inte visste/vet så mycket om noskvalster finns en artikel att läsa: http://vovve.net/Artiklar/Noskvalster.asp

  På 1970-talet hade 2% av obducerade hundar smittan, 20 år sedare 21%(!) idag har det gått ytterligare 20 år så då kan man ju bara gissa hur många som är smittade idag… Artikeln antyder att i princip alla hundar bör ha noskvalster idag – med eller utan symptom. Det framgår också att varken rödräv eller katt tycks bära på noskvalster – kanske bättre att tävla i spår med katt? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.