Utställning kontra arbete

Det är mycket som spelar in om man ska nå hela vägen med sin hund. Oavsett vad man har för ambitioner och drömmar. Först och främst är hundmaterialet av yttersta vikt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köpa grisen i säcken?

När man står och överväger om man ska köpa en hund. Bör man ta reda så mycket som möjlig om blodslinjerna som ligger bakom. Oavsett vad man ska ha hunden till så är genetiken viktig.

Var inte blyg

Ofta tar man först kontakt med uppfödaren först och anmäler sitt intresse för den aktuella kullen eller hunden. Här har man som köpare en stor möjlighet att bilda sig en uppfattning om  hurvida detta känns rätt eller fel.

Köparen har all möjlighet att ställa frågor som är viktiga för beslutet att köpa hund från just det stället.Beroende på vad man har för tankar med hunden i framtiden. Så bör man leta efter de kriterier som är av betydelse just för detta.

Det viktiga valet av uppfödare

Om det till exempel är en jakthund av något slag man är intresserad av. Underlättar det om det finns dokumenterade uppgifter på hur föräldrarna har gått på jakt/jaktprov, Vilka meriter har dessa individer. Är de aktiva jakthundar och så vidare. Hur ser det ut med hälsan. Finns det någon sjukdoms historia i generna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sjukdomar och hälsa

Vissa raser har en större benägenhet att utveckla vissa sjukdomar. Det är även viktigt att man kollar upp individerna ur de kullar där föräldrar djuren kommer ifrån. Så att man kan försäkra sig om att dessa kommer ur sunda kullar.

Det är ett detektivarbete att bilda sig en objektiv uppfattning. Fråga gärna runt bland andra som eventuellt har hund från samma blodslinjer. Ta reda på så mycket som möjligt innan man beslutar sig att köpa hunden.

 

Inga frågor är dumma frågor

Om det är en renrasig hund så kan man alltid vända sig till avelsföreningen, just för denna ras. Här hittar man mycket information och statistik. Man ska trots allt leva ihop i många år. Då är det roligare om redan från början har en hund med en mentalitet och en genetik som överensstämmer med sin bild av vad man vill få ut av sitt hundägande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utställning vs arbete

Chansen är större att det blir som man faktiskt tänkt sig om man är noga vid köpet. Idag är det inte helt lätt att hitta hundar som motsvarar förväntningarna.

Många uppfödare av olika raser specialiserar sig på olika egenskaper i sin uppfödning. För vissa uppfödare är det viktigaste att få fram vackra hundar. Som går bra på utställning. Deras prioritet gör ofta att mentaliteten glöms bort. Inom de flesta raser idag finns det minst två uppdelningar. En utställningsvariant, och en arbetande variant.

Valet av uppfödare

Det är väldigt få uppfödare som lyckas få fram riktigt bra arbetande hundar som dessutom går bra på utställning. Många gånger är utställningsvarianten lite mer extrem i vinklar och övrig extriör. Det är inte alltid optimalt för en arbetande hund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man ska leva ihop länge

Extrema vinklar påverkar rörelseschemat. Det är oftast inte optimalt under tuffa och långa arbetsförhållande. Både ork och skaderisken kan bli lidande.

Man har en vacker hund som inte har kropp eller  förmåga att tåla hårt arbete. Så det gäller att välja med omsorg bland uppfödarna. Detta är en realitet och faktum som man bör ta med i sitt övervägande. Oavsett vilket så kommer man att älska sin hund och göra dess liv till meningsfullt och fyllt med erfarenheter.

 

 En familjemedlem

Men ibland blir det väldigt fel. De flesta uppfödare är seriösa i allmänhet, och vill inget annat att deras hundar ska hamna rätt redan från början. Ingen är förtjänt av att en hund blir en vandringspokal. Som flyttar till nytt hem med jämna mellanrum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De flesta uppfödare är väldigt noga med var deras hundar hamnar, med rätta. Det är trots allt levande varelser vi har att göra med.

En del uppfödare, framförallt inom de arbetande raserna. Har väldigt många intressenter på att få köpa hund hos dem. Många gånger är kullen såld innan den är född. Dessa uppfödare har möjlighet att ställa stora krav på sina valpköpare.

Dessutom brukar man kunna få all hjälp och support  man kan tänka sig, för att allt ska bli som det är tänkt. Flera uppfödare anordnar läger för deras uppfödda hundar och dess nya ägare. Detta är oftast väldigt välkommet som valpköpare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.