BLOGG: Patrullhund

Igår höll Hörby brukshundklubb ett Distrikt kval i patrullhunds klassen. Jag var lite nyfiken på detta kval. Så jag lastade mig i bilen och åkte dit. Solen värmde och det var ett strålande väder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag kom dit lagom till deras uppletande. Rutan låg på en gräsmatta. Vinden kom till större delen in från baksidan. Så ekipagen hade inte så mycket hjälp av vinden.

I min lilla egna värld kunde jag ganska snart konstatera att detta kommer bli svårt. Hur ofta tränar på att köra detta moment på en gräsmatta? Det var iallafall utslagsgivande.

De flesta ekipagen nollade momentet. Hundarna hade det rejält svårt att lösa uppgiften. Efter detta detta var det dags för lydnaden. Även här var resultatet väldigt varierande.

I och för sig inte så konstigt med tanke på hur fördelningen mellan de olika delmomenten ser ut. Ekipagen tävlar om jag inte har helt fel om 1500 poäng sammanlagt. Lydnaden står för 140 poäng av dessa. En liten notis i sammanhanget är att bara själva spårupptaget på spår delen kan rendera i 280 poäng, enligt insatta på plats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så man kan förstå att lydnad inte är så högt prioriterat Vissa av ekipagen presterade en någorlunda lydnad.

Men vissa ekipage nollade i princip de flesta momenten? Min personliga uppfattning om detta fenomen är att med en bättre lydnad så kan man ge sin hund större friheter.

Jag tror dessutom att men genom en vettig lydnads träning får man en bättre relation och teamkänsla  hos ekipagen. Som i en förlängning kommer att visa sig även i skogen. Många av hundarna valde helt enkelt bort sina förare? De var på plats, men höll på med annat. Det var trots allt ett DM-kval.

2 reaktioner på ”BLOGG: Patrullhund”

  1. Hej Mats! Jag håller med dig att många TjH inte har bra nog (tävlings)lydnad, men! 🙂 jag var en av dem som nollade i stort sett allt i Hörby! Och jag tävlar ändå i LK3, så tycker nog att jag i vanliga fall har hyfsat tävlingslydnad, så kanske lite hårt att döma oss efter att ha sett 1 tävling;-) Men du har helt rätt i att det egentligen inte finns nåt incitament för att träna mkt på lydnaden när poängen har så lite betydelse! Såklart ska skogsarbetet ge flest poäng, men hade också gärna sett lydnaden prioriterad högre. Hälsningar Sanne och Gaia

    1. Hej Sanne!
      Jag förstår att det inte finns någon anledning att lägga ner jobb på lydnaden. Med tanke på hur lite det betalar sig i tävlings sammanhang. Min uppfattning är att med en ordentlig lydnad kan man ge sin hund större friheter att jobba självständigt. Jag tror på att man får en bättre teamkänsla och kontroll på sin hund. Där hunden litar och jobbar ihop med sin förare som en enhet. Det är min bestämda uppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.