BLOGG: Träningsdag

Igår kom Jonas Ståhl och hälsade på. Vi hade bestämt att vi skulle köra lydnad och uppletande. Vi började dagen med att fika och snacka ihop oss inför dagens övningar. Jonas ville köra fria följet, krypet och inkallande med ställande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jonas vovve är en trevlig schäfer hane i sina bästa år. Det är bra tryck i honom. Ibland blir det lite väl mycket av den varan. Det tenderar att gå över i stress. Jonas har upplevt att det blivit värre med tiden. Så vi försökte lägga in fokuserings övningar i samtliga situationer.

Vi ändrade lite i hur Jonas uppträdde på planen. Och belönade ut Croj var gång han var fokuserad och lyssnade på sin förare. Det tog inte många minuter innan Croj förstod att han måste vara med i tanken. Inte bara förbereda sig på aktivitet.

De få övningar vi körde denna dag gjorde underverk med stress påslaget. Croj var mycket observant mot Jonas. Han slutade gnälla, tränga och falla ur positionen. Jonas hade sett att jag kör mycket ordförståelse med Ztorm. Vi började köra relativt lätt övningar i detta gebit. Till min och Jonas förvåning, hade Croj väldigt lätt för dessa övningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi höjde ribban rejält. Där han var tvungen att lyssna koncentrerat på sin förare för att lyckas. När Jonas och jag summerade passet kunde vi båda konstatera att vi hittat nycklarna till fortsatt träning och utveckling.

Jonas använde sig av dessa övningar i alla moment de tränade under dagen. Och vips så kröp Croj lugnt och fint. Han började tvärnita på inkallningen med ställande. Under fria följet lade han sig i rätt position utan trängningar, gnäll eller annat slarv. På köpet började Croj även jobba aktivt med sin bakdel i svängarna. Innan dagen så var detta en kroppsdel som bara hängde med.

Även jag körde ett lydnadspass med Ztorm. Fritt följ, inkallande med ställande och läggande, stegen och hoppet. Vi hade ett gott pass. Ztorm jobbade på fint. När jag var klar med momenttränings detaljer. Så körde jag lite olika varianter på ordförståelse med Ztorm. Han har blivit väldigt duktig på detta. På köpet har jag fått en hund som hela tiden är mottaglig för kommunikation.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi körde även uppletande. Jonas ville köra grundövningar i denna övning. Vi trampade en korridor uppe i ena fårhagen vid Höörs Bk. Vi lade ut fyra föremål. Först ut var Ztorm. Han gick ut fint och hämtade samtliga föremål. Vi hade bara lite tugg på ett av föremålen. Helt klart ett steg framåt för oss. Jag var mycket nöjd med honom.

Croj är inte så rutinerad i uppletandet. Men han har en riktigt bra näsa. Jonas ville att alla föremålen skulle ut igen. Sagt och gjort. Croj lärde sig en hel del under dagens övningar. De två första föremålen kom han in med klockrent. Inte en vibration i käkarna på honom. Det är inte utan att man blev imponerad. Jonas skulle ha nöjt sig här. Men ville köra vidare.

Croj började bli lite trött i huvudet. Och började slarva lite. Och hittade på lite andra saker i rutan. Men tillslut hade han alla föremålen inne. Det är alltid lätt att vara efterklok, när man har facit. Croj hade haft en tuff dag. och var helt slut i hjärnan. Men jag tror att Jonas fick de svar han ville ha. Och vad det gäller framtiden. Så ser det väldigt bra ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.