Mentalitet hund

Mentaliteten är direkt avgörande när vi dressören utbildar sin hund. Vissa mentala egenskaper är mycket viktiga beroende på vilken typ av hund man utbildar. Jakthundens mentala egenskaper är mycket viktiga för jägaren. Men kan i ett annat sammanhang vålla stora problem. Detta är något som många har fått erfara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är viktigt att man tar reda på så mycket som möjligt om hunden som man tänker köpa. Vilka blodslinjer har individen. Vad har föräldrar djuren för egenskaper.

Försöka komma så långt tillbaka i stamtavlan, och även kolla upp dessa individer. Samt kontrollera upp sjukdomsbilden så gott det går.

Dokumentation

Det kan i vissa fall vara svårt att få fram en dokumentation om detta. Men man kan åtminstone kolla upp vilka sjukdomar som är vanligt förekommande hos rasen, om det finns några.

Och fråga uppfödaren om de har, eller haft individer med dessa åkommor. Det är viktigt att man är noga när man väljer uppfödare. De flesta uppfödare är seriösa. Och gör allt för att få fram sunda hundar, med en mentalitet som motsvarar respektive ras. Det är ännu svårare att få dessa svaren om man väljer en blandras. Oftast finns det inte så mycket dokumentation på dessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kan man ha full kontroll?

Det är dessutom ovanligt att man röntgar höftleder och armbågar på dessa individer. Många blandraser är förträffliga hundar. Men det är en chansning man tar när man köper dessa hundar. Kan man leva med denna insikten  så är det upp till varje hundköpare att själv avgöra.

 Framförallt så har man väldigt liten kontroll på de mentala egenskaperna. Mentaliteten hos hunden är avgörande för dennes utveckling. Oavsett vad den ska användas till.

En egenskap som nedärvs väldigt ofta är rädslor. Det kan vara ljudkänslighet, mörker eller helt vanliga miljöer kan för vissa individer vara en katastrof. Det är inte roligt för någon inblandad i dessa situationer. Hunden mår väldigt dåligt. I många fall utvecklar den ångest. Det blir en ond cirkel, som inte är helt lätt att bryta.

Allt hänger ihop

Alla mentala egenskaper hos en hund hänger ihop på ett raffinerat sätt. Nervernakonstitution är mycket viktig. Man brukar säga att inom nerv konstitutionen har vi hundens kopplingsförmåga. Hur styr den sitt handlande mot en retning eller signal. Även koncentrationen ligger på nervsidan.

Hur pass mycket och hur lång tid orkar hunden koncentrera sig. Även avreaktionen ligger här. Hur lång tid behöver hunden för att avreagera. Med andra ord gå vidare och glömma något som känslomässigt påverkat hunden. Så man kan förstå att denna mentala egenskap är mycket viktig för hunden, men även dressören.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vad ska vi ha hunden till

Hunden är en komplex individ med många olika egenskaper och anlag. På alla prov och tester av hund så tittar man närmare på hundens arbetslust. Hur mycket hunden engagerar i kampen. både socialt och jaktkamp.

Det brukar benämnas som hundens motor. Alla individer har olika stor motor. Vissa har kanske bara en mopedmotor. Medan en annan har en stor V8.

Beroende på vad man ska ha hunden till kanske man vill ha en mopedmotor. Men i de flesta fallen vill man ha V8:an. Fördelen med kamplusten är att den går att modifiera uppåt eller neråt till en viss grad. 

Alltid redo som scouterna säger

Man kontrollerar även hundens temperament på prov och tester.Det vill säga hur snabbt och mycket registrerar hunden sin omgivning. Det finns vissa individer som är att beteckna som impulsiva. De är som de gamla vilda västern hjältarna. Skjuter först och frågar sedan. Det kan vara jobbigt att äga en hund som tenderar att vara snabbare än sin egen skugga. Det ställer framförallt stora krav på att föraren är med, och vara steget före hela tiden.

Där gick tåget

Något som varje skicklig dressör alltid lägger ner mycket möda på är att kunna anpassa stresspåslag i sin träning. Stress är kroppens förberedelse på aktivitet. Därför är det av yttersta vikt att man kan höja stressen om man så önskar. Men oftast är problemet att sänka den till en lagom nivå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den fina balansen mellan stress och koncentration

Inom hundsporten finns vissa moment där man vill ha en lugn och fridfull hund. till exempel platsliggningar, krypövningar och så vidare. Här är man inte förtjänt av högt stresspåslag. I andra moment vill man ha mycket av den varan.

Sedan har vi ett moment inom det svenska brukset, som kallas för framåtsändandet. Momentet gå i korthet ut på att man ställer en grupp med människor. Det är fyra stycken som står på rad med cirka fem meter emellan.

Ekipaget ska passera dessa personer i mitten på gruppen. Momentet börjar med en inledande fotkommando. På tävlingsledarens order så sänder föraren hunden framåt. hunden ska galoppera ut framför föraren och bromsa in till skritt precis framför gruppen och bibehålla denna position på cirka tio till tretton meter framför. Och gå igenom gruppen. för att sedan kallas in till sidan. Ekipaget provas i båda riktningarna. Här ställs stora krav på en duktig dressör.

Fingertopps känsla eller inte

Momentet i sig handlar om stora delar om hur mycket stress hunden ligger i. Den ska dessutom själv sänka och höja påslaget genom de olika delmomenten. Det är inte helt lätt att få till. En annan egenskap eller anlag man har stor nytta av är hundens nyfikenhet. Det är till en stor fördel om hunden är nyfiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna egenskap kan man till viss mån höja eller sänka. Men det är mycket lättare om hunden har en naturlig nyfikenhet. Den har lättare för att lösa saker om den är vetgirig.

förmågan att undersöka är mycket viktig i all sorts hundträning. Det är många som fått erfara detta, har hundar som saknar en naturlig nyfikenhet.

Leta kan du göra själv

Det är alltid frustrerande att behöva motivera hunden att gå ut att undersöka nya intryck i omgivningen, med eller utan retning. Önsvärt är att nyfikenheten tar överhanden.

Minnesbilder är en annan sak som det pratas mycket om i hundvärlden. Det är hundens kom ihåg. Förmågan att skapa positiva och negativa upplevelser i minnet. Oftast försöker man ge hundens så positiva minnesbilder som möjligt. Men ibland kan hunden uppfatta det hela som negativt.

Allt hänger ihop

Det som är intressant i sammanhanget är om hurvida hunden kommer vidare med alla sina andra mentala egenskaper och anlag. Såsom dådkraft och kamplust. Och en nervsida som styr rätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rom byggdes inte på en dag

Det är intressant när man tittar närmare på alla de mentala egenskaperna. Hur hunden skiftar funktioner på ett rationellt sätt. Ibland hamnar hunden mellan olika funktioner, av naturliga själ. 

Oavsett vilket så tar en duktig dressör hänsyn till detta i sin träning. Hela mentaliteten hos en hund hänger ihop med genetiken och erfarenheter som hunden har med sig. 

Tar man hänsyn till detta och är ödmjuk så kommer man få mycket roligt ihop med sin hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.