Nerver

Hundens nervsida är mycket viktig. Det är en av de få saker som man inte han påverka nämnvärt i någon riktning. Nerverna har de med sig sedan födelsen. Även med efarenheter så förblir nervsidan, som den är från början. Det är därför det är väldigt viktigt att att uppfödare till hundar är noga med sitt avelsmaterial.

Det är nerverna som håller ihop alla funktioner. Man brukar dela in nerverna i olika undergrupper. Koncentration, koppling och avreaktion.

Koncentration är precis vad det låter som. Det är hundens förmåga att kunna koncentrera sig under en längre tid på en uppgift. till exempel ett spår i oländig terräng, med mycket störningar. Eller ett krävande lydnadspass och så vidare. Hundens förmåga att bibehålla den röda tråden genom ett händelseförlopp av olika störningar och andra retningar och signaler.

Koppling är hur hunden kopplar emot en retning. Ibland kan kallar man detta att hunden analyserar retningen. Ju snabbare den kopplar rätt beteende till retningen, ju bättre är det.

Och tillslut så har vi avreaktion. Även detta är lite av vad det låter som. Hundens förmåga att avreagera eller släppa en retning, Med eller utan hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.