Rallylydnad, en hundrapoängare!

Rallylydnaden är en relativt ny gren inom hundsporten. Den antogs som en officiell sport i Sverige sommaren 2011. Idag finns aktiva i alla åldrar och med en bred flora av olika hundraser som tränar och även tävlar aktivt. Rallylydnad kan kanske beskrivas som en lite mer tempofylld och lustbetonad hundsport än de traditionella lydnadsgrenarna.

I rallylydnad förekommer såväl traditionella lydnadsmoment som sitt- och platsliggning som mer lekfulla övningar. Momenten utförs löpande efter varandra enligt instruktioner på tävlingsbanan.

En anledning till rallylydnadens popularitet är nog att var och en deltar efter sin egna och sin hunds förmåga. Rallylydnaden är lustfylld och bjuder på stor variation i träningen. Med positiv förstärkning som bas, bidrar träningsformen till lägre stress och frustration och en hög motivation – både hos hund och förare.

I likhet med agility går i rallydnad hund och förare en bana och en domare bedömer ekipaget. Istället för en hinderbana, som i agility, byggs inom rallylydnad en bana olika stationer upp. En övning skall utföras enligt instruktioner på utplacerade skyltar längs banan. De olika övningsmomenten som skall utföras visas både som text och bild.

En rallylydnadsbanan innehåller 10-20 skyltar beroende på vilken tävlingsklass som avses: nybörjare, fortsättning, avancerad klass eller mästarklass.
Rallylydnad Skyltar
Exempel på skyltar. Källa: SBK.

Tillvägagångssättet i korthet:
• En rallylydnadsbana går du i ganska raskt tempo
• Hunden skall normalt vara på din vänstra sida.
• Alla övningar genomförs så nära skylten som möjligt
• Du får i princip använda alla medel för att uppmuntra din hund och stärka samarbetet genomföra övningarna, både rösten och t ex klappa i händerna.
• Du får dock ej (medvetet) vidröra hunden eller ge hunden bannor

Banan påbörjas med 100 poäng. Fel och missar längs banan ger poängavdrag. Domarens bedömningen baseras dock inte enbart på utförda moment utan också på samarbetet mellan hund och förare. Den utstrålning. glädje och energi som ekipaget uppvisar är viktig. Det skall vara kul!

Positiv förstärkning
Rallylydnad är inte enbart en tränings- och tävlingsform med hund utan också en rolig och kontaktskapande aktivering för hunden och förare. Hundens samarbetet med föraren belönas genom s k genom positiv förstärkning. Fokus ligger på glädje och lek vilket alla hundar, inte minst familjehunden, uppskattar och mår bra av. Kontakten som byggs upp mellan hund och förare i samband med träning inom rallylydnad kan få positiva effekter långt utanför träningsplanen. Det blir ju även ett sätt att stärka och förbereda hund och hundägare att hantera andra vardags situationer.

Mer information om Rallylydnad finns på Svenska Brukshundsklubbens hemsida. De flesta lokala klubbar anordnar kurser i rallylydnad!

 

/Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.