Lydnads lydnad

I lydnaden tävlar man i fyra olika klasser. lydnadsklass ett, två, tre och elit. Inom samtliga klasser ställs stora krav på ekipagen. Varje avvikelse från reglerna renderar i poäng avdrag. Svårighetsgraden ökar succesivt genom klasserna. För att få högsta betyg i elitklass finns det inget utrymme för minsta lilla avvikelse.

Perfektion i momenten

Lydnads ekipagen är ofta specialister just på deras gebit. I de högsta klasserna är hunden okopplad hela tiden. Föraren får inte ta med sig kopplet in i ringen, utan detta ska lämnas på en avsedd plats utanför ringen.

Man bedömmer hur hunden uppträder ihop med sin förare genom hela lydnadsprogrammet. Man kan bli varnad och till och med bli diskvalificerad om hunden inte åtlyder föraren. En hund som går utanför, det alltid markerade området. Blir omedelbart diskvalificerad. I elitklass är programmet omfattande. Tävlingen börjar med sittande i grupp, och platsliggning i grupp. När detta är avklarat äntrar man ringen en och en. Man brukar börja med frittfölj.

Nytt moment från 2012

Nästa moment är relativt nytt. Stå, sitt och ligg under marsch. Detta moment kom till vid regelrevideringen 2012. Förut hade man den såkallade ”dum rutan” Nu ser momentet lite annorlunda ut. Många kallar momentet blixten. Förmodligen för att rörelseschemat är likt en blixt. Efter detta är det inkallande med ställande och läggande. Nästa moment brukar i vardagen kallas rutan. I reglerna heter momentet Sändande med dirigering, platsläggande och inkallning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästa moment är apportering med dirigering. Hunden kommenderas ut till en kon, cirka tio meter ifrån utgångspunkten. Här ifrån ska föraren kommendera hunden att hämta en av tre apporter som som ligger med fem meters mellanrum ytterligare tio meter ut. Föraren vet vilken apport hunden ska ta, genom att detta lottades innan apporterna lades på plats.

Nästa moment är Apportering av metallföremål och hopp över hinder. Sedan blir det vittringsprov och apportering. Föraren får en träapport av tävlingledaren. Föraren får behålla pinnen i cirka fem sekunder. Han ska märka denna med en penna. Sedan tar tävlingsledaren denna pinne från föraren. Men får inte ta i den med händerna.Många använder en grilltång, eller liknande i hanteringen av apporten.

Tävlingsledaren placerar ut förarens pinne ihop med fem andra, likadana pinnar tio meter framför ekipaget. Föraren står med ryggen emot utläggningen. Och får vända sig om på tävlingsledarens inrådan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tävlingledaren får ska ta i de fem pinnarna som inte tillhör föraren. Hunden skickas ut och letar förhoppningsvis rätt på rätt pinne. Sista momentet är fjärrdirigeringen.

Hunden provas i stå, sitt och ligg. Det ska vara sex positions ändringar. Och den sista positionen ska alltid vara ligg. Det är upp till tävlingsledaren att välja ordningen.

3 reaktioner på ”Lydnads lydnad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.