Bruksgrenar

I Sverige har vi av tradition fyra stycken bruksgrenar. Spår, Sök, Rapport och Skydd. På åttio-talet började man snegla utanför Sveriges gränser. I världen finns en hel del olika bruksgrenar. Den som blivit störst av dessa i Sverige är IPO. Själva förkortningen står för den Internationella prövnings ordningen. Sverige har hävdat sig bra i olika mästerskap runt om i världen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Influenser utifrån

En annan växande gren är modioring. Som betyder världsring. Även här har vi många duktiga svenskar som är ute i världen och mäter sina krafter emot andra.

Det finns fler ringsporter, fransk, belgiskring och KNPV. Ingen av dessa sporter har fått riktigt fäste i Sverige ännu. Men vad som händer i framtiden är det ingen som vet.

Historiska bruksgrenar i Sverige

Våra traditionsbundna bruksgrenar har sin historia långt bak i vår militära och polisiära historia. Redan vid sekelskiftet 1900 var svenska polisen och militären igång med att utbilda hundar. Det finns fortfarande moment kvar från denna tid i tävlingsreglerna. Om än anpassade till nutid.

Något som redan på denna tid var viktigt, var att utbilda spårhundar. Som skulle kunna leta rätt på försvunna människor eller brottslingar. Hunden följer markbunden vittringen av en människa. Den ska kunna självständigt finna spåret och riktningsbestämma detta. För att sedan kunna följa detta oavsett terräng och miljöer.

Och förhoppningsvis finna den man letar efter. Dessutom ska hunden under spåret gång markera föremål som människan antingen tappat eller slängt. Det är en fröjd att se ett vältränat ekipage. Där hund och förare är ett team.

Finns det några gränser

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En sökhund arbetar lite annorlunda. Den vanligaste Sökhunden finner man inom SBK. Men det finns många olika specialsök hundar, både inom polis, tullen, militär och räddningsverket. På senare år har det utbildats även sökhundar att finna mögel,svamp och så vidare.

En sökhund arbetar främst med vindburen vittring. Det ställer stora krav på ekipaget. Så att man systematiskt söker igenom ett område, utan att lämna bitar oavsökt.

När man tävlar i sök Inom SBK. Då går man längs en stig och skickar hunden ut på vardera sidan om stigen. Och förhoppningsvis finner man människor som gömt sig i terrängen.

Skall eller rulle

Man har två markeringsystem som bedöms likvärdigt. Antingen blir hunden hos den funna människan, och ger ståndskall. Då springer föraren ut till sin hund, och tar hand om den funna personen. Eller så har man en såkallat rullehund. När hunden funnit människan tar hunden självständigt upp en rulle som hänger runt hundens hals. Och beger sig ut till sin förare. Som i sin tur kopplar hunden, och ber den visa var den fann människan. Då ska hunden visa föraren tillbaka dit den tidigare varit och hittat personen.

halenlägert15

Full fart framåt

Rapporthunden Har en annan uppgift. den springer mellan olika stationer, som det kallas. Allt går på tid. Man är alltid två förare till en rapporthund.

Hunden ska ta sig självständig genom terrängen mellan de olika stationerna. Där den dessutom kan stöta på andra tävlande hundar som den möter ute i skogen, som är på väg på andra hållet.

Dessutom flyttar man på stationerna under tävlingens gång. Detta härstammar från den tiden när militären inte hade tillgång till kommunikationsradio eller mobiltelefoner.

Man skickade hundarna mellan skyttegravarna med olika meddelande. På detta sätt informerade man sina styrkor i krig.

Uttrycket ”Skott pengar” lär komma från denna. En soldat fick pengar av staten, om han lyckades skjuta en rapporthund. Och därmed förhindra att informationen kom i rätta händer.Tur att det inte är så idag. Det går lite fredligare till på dagens rapporthunds tävlingar.

Riktiga tiokampare

Sist men inte minst så tävlar vi i skydd i sverige. Förarna har en såkallad tävlingslicens för att få tävla i denna gren. Som för övrigt även gäller IPO ekipagen. Det är en krävande gren. En skyddshund har samtliga grenar i sitt program, utom rapporten. Det blir långa dagar för både hundar och förare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagen brukar börjas med spår. Men under dagen så ska en skyddshund avverka även avsök, uppletande, lydnad och skydd. Det ställer stora krav på hundmaterialet.

Inom skyddet testas även hundens förmåga att gå i munkorg. Där hunden på kommando eller självmant ska avvärja ett överfall.

Hunden testas i många olika moment under tävlingsdagen. Man skulle nog kunna säga att dessa hundar är hundsportens tiokampare.

I samtliga grenar i det svenska brukset tävlar man i lägreklass, högreklass och elitklass.

2 reaktioner på ”Bruksgrenar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.