Habituering är ett fint ord som egentligen betyder att man återupprepar något tills man antingen tillvänjer, eller avvänjer hunden med något. Med andra ord, man upprepar något tills det saknar innebörd för hunden. Vi människor är duktiga på att återupprepa oss i det oändliga.
Tydlig kommunikation
Till exempel kan det låta så här om vissa förare, fot, fot, fot, fot sa jag. Sedan följer föraren upp med ett ryck i kopplet. Det är då bättre att man ser till att hunden är motiverad emot oss. I inlärningen använder vi våra belöningar.
Och så fort hunden börja ta kontakt med oss, belönar vi rikligt. Många gånger går detta ut över vår kommunikation med hunden.
Ofta ser man hundar som får ett kommando till exempel sitt. Men hunden sätter sig inte. Föraren återupprepar kommandot ett flertal gånger.
Till slut sätter hunden sig ner. Och föraren berömmer. Man har tillvant hunden att man inte ska sätta sig på första sittkommandot, utan på tredje eller fjärde sittkommandot.
Ofta i kombination med att man lägger handen lätt på hundens ländrygg. Hunden uppfattar inte inte kommandot som vilkorlöst. Utan det är i princip handen som är signalen till att den sätter sig. Den hör förmodligen att vi säger något. Men tar inte så stor notis av detta.
Signaler till hunden
Den har blivit van att man sätter sig när förarens hand hamnar på ländryggen. Vad har man då lärt hunden. Jo att snart kommer husses eller mattes hand hamna på ländryggen, först då ska man sätta sig.
Tänk om man istället hade hjälpt hunden redan på första sittkommandot. Då lär sig hunden ganska snart att de saker vi säger betyder något viktigt. Hunden lär sig att vara observant på oss.
Samma sak kan vi tillämpa på all hundträning. Ett kommando, sedan åtgärd. Hjälp hunden att lyckas. Många gånger låter vi som en lokal radio station för våra hundar.
Det skvalar en massa ord ur oss som hunden ändå inte behöver bry sig om. Ibland är det bättre att inte komma med ett kommando till hunden. Om till exempel hunden är motiverad för något helt annat än oss.
Var intressant för hunden
Skapa rätt förutsättningar för att hunden ska förstå. Och belöna den rikligt om den sätter sig ner. Många gånger är det absolut bäst att köra dessa övningar hemma i bostaden. Då får man oftast bäst inlärning.
När hunden börjat förstå vilka förväntningar ni har på den, är det dags att flytta ut övningarna i lite mer störnings orienterad miljö. Det handlar om att få hunden motiverad emot oss. Framförallt utnyttja belöningssystemen.
Vi kan använda Habituering, om hunden har specifika rädslor. Det kan vara olika miljöer eller andra saker som hunden tycker är otäcka.
En regel man alltid måste ha med sig i sådana fall, är att all tillvänjning måste vara i mycket små steg.
Om man till exempel har en hund som tycker att trappor är obehagliga.
Så gör man hunden en björntjänst om man bara drar den upp eller ner. Låt istället hunden sakta men säkert förstå att det finns inget att vara rädd för.
Man kanske börjar med att bara vara i närheten av trappan som är obehaglig. Försöka få hunden att slappna av i situation. Många gånger räcker det med lite gott hundgodis för att slappna av.
Som förare bör man utstråla harmoni och självsäkerhet. Och framförallt måste man avstå från allt daltande. Inte tycka synd om hunden. Det kanske kommer att ta tid innan hunden kommer över sin räddsla. Men om vi jobbar lugnt och metodiskt kommer hunden förmodligen över det som skrämt den.