Ledarskap

Hunden är ingen människa

Många förmänskligar sina hundar.  Och behandlar dem som barn. Vi låter hunden komma undan med en massa saker som vi egentligen inte vill att de ska göra. Det finns många ursäkter för detta. Han eller hon är inte så gammal, eller att det är sött och så vidare.

Listan kan göras hur lång somhelst. Men ganska snart är hunden fullvuxen. Och har lagt sig till med en massa ovanor. Som kanske vållar oss både förtret och annat obehag. Det är alltid lättare att sätta upp gränser medan hunden fortfarande är en liten valp. Det är lätt att missa i uppfostran av olika anledningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alla valpar behöver någon form av uppfostran. Det ska inte förväxlas med dressyr. Redan innan man fått hem sin lilla söta valp bör man pratat ihop sig i familjen om vilka regler som ska gälla.

Till exempel får hunden vara i möblerna, får den dra i kopplet, var ska valpen sova och så vidare. Det är viktigt att alla i familjen följer dessa riktlinjer som man kommit överens om.

Så att det är lätt för valpen att anpassa sig till sin nya familj. Hanteringen bör vara lugn men bestämd. Alla valpar hittar på lite saker som man inte vill att de ska göra.

En hund som aldrig fått något vid matbordet. Finner ingen anledning att tigga om det aldrig givit någon utdelning. Så är det med många av de saker som kan uppfattas som problem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Var alltid tydlig och lugn, och ganska snart förstår den nya familjemedlemmen vad som förväntas av den. Den förstår inte om vi användes oss av våld, skriker och gestikulerar. Detta kommer få valpen att bli osäker och rädd. Det kommer att skapa en massa onödig stress.

Stopp och belägg

Med fördel bör man lära valpen en förbudsord. Vad man väljer är oväsäntligt, några ord som ligger naturligt för de flesta är till exempel vara nej, fy eller stopp.

Om till exempel valpen kommer gående med finskorna i munnen. Och detta brukar vara förbjudet i de flesta familjerna. Då går man bestämt fram till den, och med en myndig röst gör klart för valpen att detta tilltag är förbjudet. Lirka loss finskorna och erbjud en något som ni vet att hunden tycker om. Det kan till exempel vara en leksak, tuggben eller något annat som är tillåtet att ha.

Samtidigt som ni berömmer och eventuellt förstärker med en liten klapp. Ganska snart kommer valpen förstå att det inte är tillåtet att gå och hämta en massa saker.

Allt för teamet

Ledarskap är inget man få automatiskt. Det är något man förtjänar. En bra ledare är trygg, säker och står för stabilitet, tydlighet och konsekvens. Det är lätt att vara hund i en sådan miljö. Den känner sig självsäker och trygg. Ledarskapet är inget som är gjutet i betong.

I många fall behöver man underhålla denna balans, Det innebär att skapa rätt förutsättningar för lyhördhet och flockkänsla. Med gott ledarskap delegerar man till sin hund.

Det kan vara i specifika situationer som hunden får ta det fulla ansvaret. Detta är en bra grogrund att bygga förhållandet på. Det är ständigt ett givande och tagande.

Ibland misstolkas ledarskap. Man blir hård och auktoritär emot sin hund. Detta har många hundar fått erfara.

De kanske lyder för att de känner sig kuvade. De utför vad vi vill men inte med snabbhet och glädje. Som man för det mesta önskar.

Ledarskapet är ett ömsesidigt engagemang mellan hund och människa. Däremot om man är rättvis och uppmuntrande i allmänhet.

Är det lättare att gå in och vara bestämd i andra situationer. Du kommer att få en hund som ser upp till dig.

Ibland träffar man på hundar som är ranghöga. De är inte så vanliga, med de finns. Det kan bli problem om man inte tar detta på allvar redan från början. Man bör redan från början se till att de verkligen inordnar sig i hierarkin i familjen. Och behåller denna plats. Det brukar börja med att hunden utser någon i familjen som den är helt olyhörd mot. Den tar inte notis av vad denna säger eller gör.

Herre på täppan

Ganska snart börjar den stigningen inom flocken.Märker man att detta är på gång Är det bäst om den som är drabbad själv tar tag i situationen. Men om inte detta fungerar får man låta någon annan inom familjen som står högre i rang försöka lösa problemet. Låt detta inte fortgå.

Man får börja analysera vad det är, och i vilka kriterier man bör hitta svaret. Ibland kan det räcka med att den utsatte börjar engagera sig i träning och det som hunden ser som positivt i vardagen. Man höjer sin status genom att börja betyda något för hunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.