Belöningssystem

Man har i huvudsak fyra olika belönings system till sin hjälp att belöna hunden. Ibland använder man bara ett av dessa, men oftast blir det en kombination av olika belöningar beroende på vad man gör.

Det är mycket upp till hunden vad den uppfattar som en belöning. Olika belöningar betyder oftast olika mycket för en hund. Det är väldigt individuellt mellan hundar i allmänhet.

Var en clown

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe fyra belöningssystemen är Verbal belöning man berömmer med rösten. Taktil belöning man klappar och smeker om sin hund. Dessa två belönings metoderna är de enda ni kan använda er av på tävlingsplanen. Och då bara mellan momenten.

Sedan har vi belöningen med näring, godis. Och sist men inte minst har vi lek, kamp med föremål. Försök finna ett belöningssystem som passar er och hunden relativt snabbt. För att sedan även försöka få med fler belönings sätt. Helst försöka få med sig alla fyra sätten.

Det är inte alltid att det fungerar med alla belöningarna. Vissa hundar vill kanske inte busa och leka. Medan andra blir som tokiga om de ser en leksak. Så låt det sunda förnuftet råda.

Belönings systemet är guld värt

Lyckas man med att få till belöningen på ett bra sätt kan man använda dessa i alla olika situationer som man vill belöna. Om man har belöning i en leksak, så tänk på att leka dra slita med hunden. Låta den vinna föremålet emellanåt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOch förhoppningsvis kommer den tillbaka med föremålet och vill fortsätta leken. Men så ser det inte alltid ut. När väl hunden fått tag på föremålet så vill den överhuvudtaget inte komma i närheten av oss igen.

Se till att det finns två identiska föremål att leka med. Bjud upp till lek. Försök bli intressant och rolig. Så att hunden finner det lustbetonat att vara hos er.

Vissa hundar favoriserar ett föremål framför ett annat. Då är det bra med två föremål. Så att man kan byta med hunden. I vissa sammanhang hör man att man inte ska kampa med sin hund. Av den ena eller andra anledningen.

Det handlar om att leken kampen ska vara under kontrollerade former. Och ett belönings sätt som appelerar till hundens medfödda genetiska behov, är många gånger den ultimata belöningen.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.