BLOGG: Det var bara att rätta in sig i ledet.

I måndags var det som vanligt träning på klubben. Höör Brukshundklubb har skickat iväg två av sina skydds figuranter på utbildning i Ängelholm. Det är en träningsfigurant utbildning, som går över 3 helger. De hade sin första träff i helgen som gick. Instruktörerna Jörgen Thynell och Henrik Marklund hade gett läxa till kursdeltagarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det handlade om att lägga hundarna i rena drifter. Vilket kan tyckas vara helt självklart. Men som många figuranter har lite problem med. Ofta förväxlar man socialkamp med aggression.

I den socialkampen har man ofta inslag av aggression.  Men för den delen är det inte aggression i den bemärkelse som ordet i sin riktiga betydelse avser.

De körde en massa övningar där det gick ut på att få hundarna att byta funktioner. Mellan uppfodrande till utmanande. Jenns Städhammar tog befälet på träningen.

Vi andra hade inte så mycket att säga till om. Jenns behövde träna på sin hemläxa. Han bad mig att hämta Ztorm. Jag berättade för honom att Ztorm inte hade några problem med att lägga sig i rena funktioner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med det menade jag att Jenns inte skulle få ut så mycket av att figga emot Ztorm. Men jag lydde uppmaningen. Det var rätt roligt att titta på samspelet mellan Ztorm och Jenns.

Ztorm börjar bli en rutinerad kille. Han lät sig inte luras av en figurant. Han bara låg och bevakade koncentrerat, tills han uppfattade att det var läge för att angripa figgen.

Det gav inte så mycket för Jenns. Jag sade till honom att det skulle ge honom mer, med en mindre genomkörd hund. Där skulle han få jobba lite mer med rena funktioner. Framförallt skulle han bli tvungen att hjälpa hunden med sitt sätt att agera rätt.

Gruppen ställde mangrant med sina hundar. Har dammades av båda pensionerade och unghundar. Jenns gjorde ett kanonjobb. Precis som alla människor/figuranter har man en sida som man föredrar att ta emot hundarna på. Jenns tränade mycket på att ta emot hundarna på sin svaga sida. Han försökte få till att hundarna verkligen strävade emot bytet.

Det är roligt att se hur mycket utbildningen har satt igång tankarna på Jenns. Det ser lovande ut. Tyvärr kunde inte Magnus Åscot vara med på träningen denna kväll. Han jobbade natten. Men han kommer nog också vilja köra några av dessa övningar på torsdags träningen. Det blev bara skydd på måndagen. Vi han helt enkelt inte med att köra lydnad.

2 reaktioner på ”BLOGG: Det var bara att rätta in sig i ledet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.