Konditionen är på topp?
Det ställs stora krav på våra tävlingshundar? De ska göra si, och de ska göra så. Men hur mycket hänsyn tar vi till oss själva? Många gånger är det väldigt svårt att vara hund, och prestera på topp. För att komma tillrätta med detta dilemma är det många saker som måste till.
Orkar man med i hundens tempo
Det är inte bara hunden som måste ha en bra uthållighet på bruksproven. Många gånger är både hunden och människan väldigt dåligt tränade? Konditionen räcker inte till, för att uppnå de resultat som man drömmer om.
Ofta är man väldigt duktig på att lära hunden en massa moment. Men när det gäller att hålla jämna steg med hunden i terrängen, är det ofta sämre. Vi blir en belastning för ekipaget som sådant.
Dessutom har vi mage att bli sura för att hunden inte fixade uppgiften? När vi egentligen skulle ta på oss all skuld själva! Alla resultat är en spegel av vårt engagemang i hela träningsupplägget. Det syns väldigt tydligt om man slarvat med förberedelserna.
Skapa rätt förutsättningar för ekipaget…
Det är upp till varje förare att skapa så optimala förutsättningar som möjligt. Dessa skiljer sig såklart mellan ekipagen av helt naturliga anledningar. En annan sak är hur vi förvaltar och tar hand om vår kompis längst ut i snöret.
Alla som besökt olika brukstävlingar genom åren, har fått bevittna hur förare kroknat på spåren, eller på påvisningen i söket. Kondition är många gånger tråkigt att träna. Det är lätt att hoppa över denna.
Men en bra konditon, kommer resultaten
Om man ser det från hundens synvinkel, är konditionen mycket viktig för att kunna koncentrera sig och hålla motivationen på topp, och framförallt hinna återhämta sig mellan de olika momenten. Alla krafter ska inte läggas på att ta sig framåt i terrängen. Då blir resultatet där efter.
En tävlingsdag är lång. En annan värdefull bieffekt man får av konditionsträning är att hunden sätter muskler på ett bättre sätt. Den blir med andra ord starkare, och i en förlängning minskar även skaderisken.
Att få ihop en helhet
Allt hänger ihop. Om man lyckas sluta cirkeln med en vettig inlärning. Som leder vidare in i en kravfas. Där konditionen på ekipaget är så pass högt, att det inte är den som sätter stopp för prestationen. Så har man gjort vad man kan i detta avseende.
Uppvärmning och nervärmning
Som alltid är det väldigt viktigt med att värma upp sin hund och sig själv innan man börjar träna. Det är nog de flesta hundägare med på. Men det slarvas väldigt ofta det med nervärmningen.
Det är oftast av praktiska själ det slarvas på denna front. Man känner att man är klar med sitt pass. Hunden får hoppa in i bilen och lägga sig. Vi borde tänka lite mer på våra hundar, som om de vore idrottsmän. Det finns nog ingen idrottsman på detta jordklot, som inte är noga med uppvärmning och nervärmning.
Det handlar om att förebygga skador. Det stretchas och töjs olika kroppsdelar. Det blir mer och mer vanligt även bland hundmänniskor att man stretchar sina hundar innan och efter träning och tävling.