BLOGG: Träning nummer två

Jag ringde Magnus Åscot idag vid middagstid. Jag fick för mig att han varit ledig natten innan ( Väktare ). Men jag misstog mig. Han hade jobbat, men hade hållit sig vaken, för att komma in i rätt dygnsrytm igen. Typiskt Magnus egentligen. Jag frågade om han hade lust att hitta på något med hundarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilket skulle visa sig vara helt rätt. Magnus ville ut och spåra med Eddie. Vi bestämde en tid hos honom. Vi skulle ut i Stenskogen, strax söder om höör.

Vi började med att trampa spår till varandra. Magnus ville ha en markeringövning till Eddie. Jag ville har ett stökigt spår till Ztorm. Magnus lade ut lite roliga föremål i spåret.

Här var blandannat en tuschpenna, en liten liten bit av en gummilist och här var även metallföremål plus lite andra saker. Magnus hade verkligen strulat till det för Ztorm och mig. Men jag återkommer till detta lite senare i texten.

Efter att vi trampat spåren, som gjorde vi en uppletande ruta. Som blev väldigt djup. Anledningen till detta var att det låg ett stort träd på djupet som vi gärna ville ha med i övningen. Det låg så att det blockerade ena hörnan på rutan. Man skulle kunna tänka sig att hundarna vikit av vi trädet. Det låg som en barriär. Det placerades ett föremål bakom trädet på djupet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gick och hämtade Ztorm. Han var tokladdad som vanligt. Man märkte inte att det var hans andra pass denna dag. Vi hade redan spårat tidigare på dagen. Tjänste tecknet åkte på honom.

Och till husses stora belåtenhet skickade jag ut honom fyra gånger, som resulterade i fyra föremål. Det gick dessutom väldigt snabbt. Rutan i sig var inte så tungsprungen. Men det låg en massa bråte i den. Djupet på rutan hamnade närmare 80 meter ut. Djupare än vi normalt brukar träna på.

Vi gick tillbaka till bilarna. Eddie skulle få ta sitt spår som legat i cirka 50 minuter. När Magnus selade på honom, märktes det på honom att han var med i matchen. Han hittade spårkärnan direkt. Sedan bar det iväg genom skogen. De första 30-35 meterna var tempot lite väl högt. Men han skulle snart bli varse om att det inte gick att spåra i detta tempo om han ville få någon utdelning. Han blev rädd om spårkärnan.

Han tog sig igenom spåret på ett föredömligt sätt. Det var som jag sade till Magnus efteråt, jag har aldrig sett Eddie så koncentrerad förut. Inte under några förhållande, inte under olika moment. Eddie gick som en dammsugare genom skogen. Vi skojade lite efteråt om att Eddie hade dubblerat sin tid att vara koncentrerad. Han liv har inte varit i koncentrationens tecken. Det ligger inte för Eddie normalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men det har börjat hända roliga saker i huvudet på honom. Han börjar kännas mer vuxen i sina beteende. Han är 4,5 år. Vissa mognar senare än andra. Han var helt slut efter denna kraftansträngning. Han somnade nästan direkt i bilen när vi kom tillbaka. Detta var verkligen roligt att han gjorde en sådan gedigen insats.

Nu blev det Ztorms och min tur att spåra. Liggtiden var på strax över en timme. Han fäste exemplariskt. Jag hade ingen vetskap om spåret, vinklar, längd eller apporter. Jag var helt utelämnad till Ztorms förmåga att lösa uppgiften. Det var inte ett lätt spår för mig som förare. Det gick över stock och sten.

Nivå skillnaden i spåret var väldigt varierande. Ztorm markerade nästan samtliga föremål klockrent. Men han missade ett föremål. Att det dessutom var det som i mina ögon var det lättaste för dagen, är en annan historia. Det var en snusburk. Han har förmodligen markerat sådana minst 1000 gånger i sitt liv. Vi använde snusburkar när Ztorm lärde sig att följa ett spår och markera snusburkar med godis i. Ztorm imponerade på mig och Magnus. Han gjorde ett riktigt fint jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.