Fästingar

Sommarplågan?

Det finns minst tio olika fästingarter i Sverige. Många av dessa kan angripa både människor och djur. Så det finns all anledning till att vara försiktig när man vistas ute i naturen. Då dessa kan medföra en massa sjukdomar som är farliga både för oss människor och våra djur. Man räknar med att cirka en tredjedel av fästingarna bär på någon smitta.

FÄSTING HUND 2

En fripassagerare.

Cirka 95% av angreppen sker av den så kallade ”vanlig fästing”, Ixodes ricinus. Denna art trivs bäst i halvhögt gräs och låga buskar, gärna i närheten av vatten. De väntar på att något lämpligt värddjur ska passera som de kan haka sig fast vid. När den väl kommit ombord på värddjuret letar den sig fram till hud som är tunn.

I samband med själva bettet så sprutar fästingen ut ett bedövningsmedel som finns i saliven. Detta medför att den som är angripen inte märker något av själva angreppet. Så var noga att kontrollera igenom hunden och dig själv när ni varit ute i skog och mark.

bild

Den noga kontrollen

Vissa kammar av sina hundar med en karda, som är väldigt tät. Ofta hittar man fästingarna runt huvudet, halsen ner emot bogarna och i ljumskarna. Det finns flera olika preparat för att förebygga fästingangrepp. Eller att få fästingen att dö innan den överfört någon smitta.

Preventivt arbete?

Det finns både receptfria och receptbelagda preparat. Vissa kör en egen blandning av olika ingredienser, där vitlök brukar vara huvudbeståndsdelen. Vad man använder är väldigt varierande. Alla har en egen åsikt om vad som är bäst för den egna hunden. Men är man ute i naturen bör man ha något skydd på sin hund. För att undvika sjukdomar.

TBE SVERIGEDet är många som fått erfara vad det innebär få en fästing sjukdom på sina hundar. I Sverige finns det fästingar i hela Götaland, nästan hela Svealand och upp längs med norrlands kusten. Detta är huvudområdet för spridningen. Men det kan finnas enstaka fästingar i andra delar av landet också.

En tuff rackare…

Med tanke på klimatförändringar i vår tid och i framtiden, skulle man kunna tänka sig att spridningen blir över större områden. Fästingen är beroende av fuktighet för sin överlevnad. Den kan ta upp vätska ur luften, om den relativa fuktigheten är på 80-96%. Varma sommardagar kryper de ner på marken för att få vätska. Den gynnas av fuktighet, men tål torka bra. Den kan överleva i torka upp till en månad utan värddjur.

Gynnsammast i södra Sverige!

I södra Sverige är fästingsäsongen lång. Så fort temperaturen stiger över +4 grader blir de aktiva. Längst i söder betyder detta faktum att vi har dessa från mars-april till slutet av november- december beroende på temperaturen. Ju längre upp i landet man kommer ju kortare är fästingsäsongen av naturliga själ.

Fästning 3

Sjukdomar & utbredning!

Några av sjukdomarna som även kan drabba oss människor är borrelia, eller borrelios. Detta är en bakterie infektion. Det samma gäller Ehrlichia.

TBE fästingburen hjärninflammation är en annan åkomma som vi kan drabbas av. Denna form är en virusinfektion, som är relativt lokalt förankrad i Sverige. Utbredningen av denna sjukdom hos fästingarna finns från Kalmar, norrut mot Stockholms skärgård och östra delarna av Mälaren och på Öland och Gotland.

På senare år har det kommit en annan smitta till Sverige. Det heter RSSE och kommer från öster. Russian spring summer  encephalitis (RSSE). Även denna sjukdom är en virussjukdom. RSSE är en allvarligare form av TBE.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.