BLOGG: Sommarkurserna är igång

På måndagen drog sommarkurserna igång på Höör Brukshundklubb. Intresset har varit väldigt stort att vara med i de olika grupperna. Det kommer tränas hund på längden och tvären i fem dagar. Gensvaret har varit stort för denna verksamhet, vi har har deltagare från väldigt olika platser och klubbar. Deltagarna kan välja på olika grupper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi erbjuder Rallylydnad, lydnad, agility och spår och sök. Grupper blev snabbt fulltecknade. Tyvärr så fick vi säga till några att de inte kunde vara med på grund av platsbrist.

För egendel har jag och Mickael Bonder hand om söket och spåret. Vid första mötet som vi hade på måndagskvällen, presenterade vi upplägg och oss själva. Deltagarna berättade lite om sina hundar, och vad de ville ha ut av veckan. Sedan åkte vi ut i skogen och trampade lite spår.

Det är en inspirerande grupp av människor. Här finns allt från rena nybörjare till mer avancerade ekipage. Väl ute i skogen så delade vi upp gruppen som bestod av nio personer. Jag tog med mig fyra stycken av dessa. Två av dessa är väldigt rutinerade förare. Med de två andra hade liten erfarenhet av bruksarbete överhuvudtaget.

Medan de mer rutinerade förarna började trampa ut sina spår så delgav jag de två andra tips och råd om hur man kan få till ett riktigt bra spår till en orutinerad hund och förare. Det blev mycket roliga frågor om allt som gäller spårträning. Tanken var att samtliga i vår lilla grupp skulle gå med varandra på varandras spår.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det hade börjat bli dags för de med orutinerade hundar att trampa sina spår. De hade fått all tänkvärd information om vad de bör tänka på när de trampar de första spåren.

Sagt och gjort. Vi fick till det väldigt bra tidsmässigt. När väl alla spåren låg utlagda, och mer diskussioner om spårvärlden. Började det bli dags att ta första spåret.

Det var Berit med Fräck. Fräck var en riktigt trevlig ung schäferhane. Berit hade berättat att Fräck gärna struntade i föremålen i spåret. Vi hade pratat ihop oss innan de tog spåret.

Jag ville gärna se med egna ögon hur han agerade i spåret. Samtliga i gruppen hängde med bakom ekipaget. Fräck fäste bra direkt. Ganska snart fick vi se det som Berit berättat. Jag såg omedelbart varför inte fräck var så värst intresserad av apporterna i spåret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berit sa omedvetet till honom att de var helt oviktiga. Det blev fruktanvärt stressigt vid pinnarna av någon anledning. Hon stoppade undan föremålen i princip direkt, och stressade iväg på spåret.

Efter ett tag så vände sig Fräck om och tittade på henne med frågande ögon. Man kunde läsa i hans ögon att han menade att om du är så jävla duktig på spåra, så gör det själv då? Efter detta gick det inte så bra. Hunden blev styrd igenom spåret. Efter att de tagit sig till slutpinnen, hade vi en lång diskussion om hur Berit bör agera.

Släppa sitt kontroll behov och delegera  ansvaret till Fräck. Vi pratade en hel del om hur hon bör se på spåret, med delmål och agerade längs spåret och vid föremålen. Vi lade upp en strategi inför dagens övningar. Fräck är en mycket duktig spårhund. Men behöver byggas upp i självkänsla och självförtroende. Det ska bli roligt att följa ekipaget i veckan.

Med de tre andra ekipagen kördes det rena grundövningar. Det handlade mest om att få dessa att förstå, och ta med sig något positivt av träningen. Det var rätt fantastiskt att se när polletten ramlade ner på dessa hundar. Helt plötsligt så spårade de!

I kväll träffas vi en timme tidigare. Och ikväll kommer vi ha mer tid på oss innan kvällen blir natt. För dem som annonserat att de vill hålla på med söket kommer få sin beskärda del ikväll. Vi kommer att hålla till på Råttefällan i Fulltofta. Det ska bli väldigt intressant att köra söket ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.