Konsten att gå vidare

En vanligt förekommande anledning till att det går mindre bra på tävling är att man många gånger inte kommit ur inlärnings fasen. Hunden har blivit beroende av belöningar och hjälper, för att kunna utföra sin uppgift.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Träning och tävling

Även om hunden går riktigt bra på träning, så är det en helt annan sak att gå ut i tävlings sammanhang och prestera på topp.

Inte bara självklara saker som nervositet och anspänning ställer till det för ekipagen. Utan sättet man förbereder hunden för uppgiften spelar stor roll.

Många tar aldrig steget från inlärning till kravfas. Där vi ställer krav på hur hunden ska agera i en given situation. En duktig dressör försöker få in sig och sin hund i en bubbla.

Min kompis, fixar spåret…

Där allt runt omkring är av underordnad betydelse. För att lyckas med detta måste hunden ha klart för sig vad som krävs ut av den. Det handlar om att man blir ett team, där föraren delegerar arbetsuppgifterna mellan sig och hunden, och vice versa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man släpper i vissa fall på att ha bestämmande mandatet i teamet. Där hunden får fria tyglar att lösa uppgiften. Varför jobba emot naturen?

För att nå hit måste man lägga en mycket god grund i utbildningen. I en början så hjälper man och vägleder sin hund så att den förstår vad vi vill att den ska göra.

Vi börjar med korta snabba övningar med mycket belöningar och visar hunden på alla sätt att den är duktig. Vi visar med andra ord uppskattning för ett visst beteende. Vi har även möjlighet att bygga upp ett belöningssystem som hunden verkligen uppskattar.

Ett belöningssystem kan vara uppbyggt på många olika sätt beroende på hur hunden uppfattar belöningen. Men erfarenheten säger att man ska försöka få in så många olika belöningar som möjligt redan på ett tidigt stadium i utbildningen. Näring/godis, kamplek, jaktlek och sist men inte minst socialbelöning.

 Belöningen är superviktigOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den sista av dessa är den enda belöningen man har nytta av på appellplanen under tävling.

Dessutom är detta den svåraste delen att få fungera fullt ut. Men börjar man lägga in detta redan från början av inlärningen kommer man förhoppningsvis alltid ha en belöning med sig.

Alla hundar är olika. Vissa hundar vi till exempel inte kampa/leka med sin förare. Vissa hundar tar inte näring/godis under träningspassen. Därför är belöningssystemet väldigt individuellt från hund till hund.

Ett öppet sinne gör underverk

Men ibland låser man sig som dressör och bara belönar på ett sätt. Det går lite slentrian i belöningssystemet. Om man kan få till ett varierat system, så uppfattas detta oftast väldigt positivt av hunden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köttbulle lydnad, räcker det?

När belöningssystemet börjar fungera och hunden bjuder på rätt beteende känns det som om man svävar. Man brukar säga att hunden jobbar för belöningar.

Den har inte börjat att jobba för att jobbet i sig är en belöning. För att nå nästa steg, och gå vidare i utbildningen måste hunden förstå vissa sammanhang.

Till exempel: spårhunden måste få klart för sig att det är bara den och ingen annan som kan ta sig igenom spåret.

Det är du som kan följa spåret, kompis…

Som förare delegerar man ansvaret till hunden. Det finns nog ingen hund som inte växer med den uppgiften. Hur gör vi detta då? Till en början ser vi till att spåren är så pass lätta att hunden fixar dessa galant. Hunden blir mycket motiverad att följa spår.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spåret i sig upplevs som självförstärkande. Hundens självförtroende och självbild får sig en boost i rätt riktning. Den känner sig värdefull för sin förare.

Detta är en bra grund att bygga vidare på. Ganska snart så blir spåren längre. Men liggtiden är densamma.

Spårlängd och liggtid

Erfarenheten säger att man ska vara försiktig att ändra på dessa parametrar samtidigt. Tids nog kommer hunden få betydligt äldre spår.

Vi tränar i princip bara spårkondition. Som renderar i att stärka bandet mellan förare och hund. Vi har nu kommit en bra bit i utbildningen. Om vi nu lagt grunden rätt så har vi hund som vet att det är den som kan spåra, inte föraren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teambuilding och relation.

Den upplever hela situationen som väldigt lustfylld och självförstärkande.

Dessutom är denna form av träning väldigt relations byggande av teamet, hund och människa.

Det blir lite annorlunda tänk när vi håller på med lydnadsmoment. Men principen är den samma.Vi börjar med att få hunden att förstå vad vi menar. Vi får säkert hjälpa den på vägen med hjälp av vårt belöningssystem.

Ett exempel: Linförighet. Det är vanligt att man går med belöningen synlig för hunden. Det kan vara en köttbulle eller en leksak. Det behövs säkert i början. Men erfarenheten säger att man kanske gör sig lite väl beroende av synliga belöningar.

Kontakten är grunden för allt

Man kan istället försöka få hunden att förstå att belöningen kommer. Men den behöver inte alltid vara framför nosen på den. Förslagsvis börjar man med lätta kontaktövningar. När hunden tar kontakt, så kommer belöningen. Dressören blir i början väldigt översvallande. Och gör väldigt klart för hunden att det var precis detta som avsågs med övningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stäva alltid efter lyckande övningar…

Det tar inte många träningstillfällen innan hunden börjar se sambandet mellan kontakt och belöning.

I början kan det vara bra att göra dessa övningar i ostörd miljö. Hemmet är en utmärkt plats. Nu har det etablerats en kontakt mellan förare och hund.

Hund och människa på samma våglängd

Man har öppnat upp för kommunikation. Det är bara att fortsätta träningen och kräva lite mer var gång man tränar. Det kan vara att förflytta sig ett steg innan belöningssystemet går igång. Med tiden kommer hunden förstå vad som förväntas av den.

Då börjar man så smått föra in störningar i träningen. Andra hundar och människor alldeles i närheten. I början brukar man få jobba rätt så rejält, för att uppnå samma fina kontakt som hemma i köket. Men med lite envishet så går även detta. Framförallt tappa aldrig tålamodet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tålamod och förståelse

Det är mycket svårare för hunden att agera i en störningsfull miljö.

Det kanske räcker med att hunden tar kontakt ett kort tag, innan belöningen kommer.

Det är bara att träna tålmodigt och låta hunden växa in i uppgiften. Framförallt träna korta pass. Så att hunden inte blir uttråkad.

Då får man en massa negativa effekter istället. Sluta när hunden går som bäst. Detta är en konst.

Det ligger inte i människans natur att sluta på topp. Titta bara på många topp idrottsmän som inte klarar av att sluta i tid. När hunden klarar av att hålla kontakt trots störningar, så kommer belöningarna inte lika ofta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Höja svårighetsgraden succesivt

Hunden får jobba lite mer innan belöningen kommer. Nu har man förmodligen kommit så långt i utbildningen att det inte finns några synliga belöningar framme.

Det är nu det är dags att börja kräva lite mer av hunden. Vi vet att hunden vet vad som krävs av den. Nu vill vi komma dit hän att oavsett vad som händer runt omkring den ska den fortsätta att agera som om att belöningen är framför nosen på den.

Det är ofta här det går lite snett i utbildningen. Föraren blir osäker och ändrar sitt agerande markant. Det är nog den vanligaste orsaken till att hunden inte längre vill samarbeta med oss. Den finner ingen fördel att bara gå i tomma intet med en förare som inte är aktiv. Här är det dags att visa ett ledarskap som bygger på förtroende, respekt och kärlek. Hjälp hunden att känna sig trygg och säker. Agera med pondus och med en hållning som inger förtroende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta hjälp av träningskamraterna

Låt gärna en träningskamrat vara med och titta. När hundens beteende är rätt, ska belöningssystemet utlösas.

genom erfarenhet är det bra om man börjar med den social belöningen, innan man börjar leka, kampa eller ger näring. Detta kan man utnyttja längre fram i utbildningen.

När hunden har lärt sig det nya förhållningssättet, vilket de brukar göra väldigt snabbt. Börjar nästa steg orsak och verkan. Hunden ska nu lära sig att allt den företar sig får en konsekvens.

Man går lite djupare in i kravställning. Om hunden väljer att göra annat än lyda dig så blir det omedelbart en reaktion hos föraren. Det låter kanske hårt. Men tanken är att hunden måste förstå att på samma sätt som vi delegerade uppgifter i till exempel spåret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konsekvens och verkan

På samma sätt tar vi oss bestämmande rätten i lydnaden. Hunden dör inte om man visar missnöje.

Har man lagt en god grund och har i övrigt en bra relation så kommer hunden att göra allt för att vara dig till lags. Har man sagt sitt, så har man sagt sitt.

Man upprepar inte ett kommando. Det blir omedelbar åtgärd om hunden inte är lyhörd. Man kanske får hjälpa hunden att sätta sig. Fördelen med detta är att man får en hund som lyssnar på vad man säger.

Det finns tyvärr hundar som är helt söndertjatade. Den vet att det inte händer något. Och ganska snart sätter hundens sig på tredje eller fjärde kommandot. Man lär hunden att den inte behöver åtlyda kommando. Detta är förödande på en tävling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snabba reaktioner och lyhördhet

Vi vill att hunden ska agera snabbt och precist på tävling. Då måste vi få hunden förstå att det alltid är första kommandot som gäller.

På samma sätt kan man angripa samtliga moment som man vill att hunden ska kunna. Hunden lär sig att det lönar sig att samarbeta. Det enda vi kräver egentligen, är att hunden ska vara uppmärksam emot sin dressör.

Men som alltid gäller det att grunden måste vara mycket bra. Relationen mellan hund och människa bara ökar om vi är tydliga och behandlar dem med respekt och kärlek. Hunden kommer att se er som en ledare som de vill följa och vara i er närhet. Detta är grunderna till att lyckas fullt ut på tävlingsbanan.

12 reaktioner på ”Konsten att gå vidare”

 1. Herregud vad enkelt det blir när jag läser detta och det får mej att fundera på vad jag igentligen har sysslat med på hundens utbildningsakademi..hade jag vetat detta hade jag inte haft problem idag då min hund är mycket lyhörd och arbetsvillig.Tur man alltid har en chans att göra om och göra rätt.Tack för mycket trevligt och stärkande samtal igår Mats.Eriksson ser verkligen fram mot måndagens pass

  1. Hej Anneli!
   Du är välkommen på måndag. Det ska bli roligt att träffa dig och din hund. Jag tror att vi kan få många roliga pratstunder.

   1. Tusen tack Mats för ett mycket givande pass och jag har nog växt flera meter och känner mej såå glad och full av tillförsikt att detta blir djävlar anamma bra. Du är verkligen superduktig att visa och förklara så att jag förstår och min hund snappade ju direkt..Nu ska jag träna mej på min hållning och läsa henne och vi kommer tillbaka…

 2. Hej Mats! Länge sen jag hörde av mej nu men har gått igenom en rad lyckade operationer och är nu frisk och hel igen =) Sen jag var hos dej med min hunds utfallsproblematik ang joggare så kan jag glädjande tala om att utfallen och vrålandet är historia. MEN jag måste alltid vara med och ”förekomma” dvs säja NEJ och sitt varje gång. Så långt är allt väl men nu känns det som det är dags att höja kraven. Även om hon numera inte är utåtagerande synligt så höjs andningen och målradaren är sen uppe under resten av promenaden fast hon synligt går bra i kopplet så är hon ändå i spaning. Hon lyssnar och tar även godis tar kontakt osv men hon släpper inte målet mentalt. Vilt tar det bara någon minut sen är det glömt men inte dessa joggare. Jag ger henne övningar lydnad lite trix och annat för att avleda och jo….hon gör dom men sen direkt tillbaks i spaningsläget. Kan jag komma vidare eller är det här så långt jag kan komma? Med vänlig hälsning Anneli med Tindra

  1. Hej Annelie!
   Det låter trevligt. Hon får ett stress påslag. Det är kanske inte så konstigt i och för sig. Hon har sina erfarenheter med sig i bagaget. Med utdelningar i jakt. Det är klart att du kan släcka ut beteendet helt. Genom att vara väldigt noga och konsekvent med att belöna henne när hon är avslappnad och lugn. Du behöver jobba med lugnade signaler till henne. Ge en annan innebörd av synintrycket av joggare. Det är ett tålmodigt arbete som ligger framför er. Roligt att det går så bra för er! /Mats.

 3. Allt har jag att tacka dej för som vände skutan 😉 Okey då är det bara att fortsätta på inslagen väg

  1. Hej Annelie!
   Du vet var du får tag på mig, om du behöver diskutera eller bolla dina tankar?

 4. Ge en annan innebörd av synintrycket av joggare? Först tyckte jag att jag förstog men inte riktigt hur…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.