En tävlingsdag inom brukset

När man har tränat ett tag med sin hund. Så kanske man blir sugen på att prova på att tävla. Svenska brukshundklubben och dess lokal klubbar arrangerar olika tävlingar. Allt från nybörjarklasser upp till elit nivå. De finns idag en massa olika grenar att tävla i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allt tar sin början minst tre veckor innan tävlingen. Då går anmälningstiden ut till tävlingen. Cirka två veckor innan tävlingsdagen skickar arrangören ut ett PM med information omkring tävlingen. Tävlingarna hittar man på Svenska brukshundklubbens sida. Sidan heter SBK-Tävling. http://sbktavling.se/

Vem väcker tuppen?

PM:et innehåller information om var man ska träffas, vilket klockslag och så vidare. Det brukar alltid vara väldigt tidigt en söndags morgon. Dagen börjar med att man anländer till utsatt plats. Det kan vara ute i terrängen. Men ibland samlas man i arrangörens klubbhus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samling-lottning

Där hälsar tävlingsledaren en välkommen. Går igenom praktiska detaljer inför dagen. Det kan vara tidsplanering och andra saker som kan vara bra att känna till. Domarna i respektive klass presenteras.

Sedan blir det lottning. Alla tävlande går fram och tar en lott. Dessa är numrerade från ett upp till det antal som ska tävla i klassen. Detta blir den tävlandes startnummer under dagens tävling. Oavsett vilken gren eller klass man tävlar i så brukar arrangören börja med specialen, (skogsarbetet). Spår, sök eller rapport.

Funktionärer

Tävlingsledaren brukar ha en hel del andra funktionärer som hjälper de tävlande att komma till rätt spår, eller andra uppsamlingsplatser och så vidare. När de tävlande kommer ut till området där själva specialmomenten ska äga rum. Så har det redan varit folk ute och förberett inför tävlingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inget för morgontrötta

Det blir ofta väldigt tidiga morgnar för spårläggare, sökfiguranter och så vidare. De har i vissa fall varit på plats i två timmar innan de tävlande dyker upp på tävlingsplatsen.

Dessa funktionärer ansvara för flera olika saker under dagen. Utan dem hade det inte blivit några tävlingar. De förtjänar all respekt.

De gör dessutom detta helt frivilligt och oftast utan någon form av ersättning.

 

Det går åt en massa energi

Med lite tur så hinner de med en snabb fika i skogen på morgonen. De blir bjudna på lunch när hela sällskapet kommer tillbaka från specialen. På vissa klubbar kan man som tävlande köpa lunch på klubben. Men så är det inte alltid. Ibland finns det bara kaffe, läsk och kakor. Så det kan vara en bra ide` att ta med sig något och äta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eventuellt kan man kontrollera med arrangerande klubb om det finns möjlighet att inköpa förtäring på klubben.

Lydnaden

Efter att lunchen är avklarad brukar man börja eftermiddags passet med platsliggning. Och när denna är avklarad så börjar lydnaden. Det blir långa dagar, både för hundar och människor.

Under tävlingsdagen finns alltid en tävlingssekreterare på plats. Som sammanställer resultatet på tävlingen. När detta är gjort så blir det en prisutdelning. Man får en kopia på domar protokollen. Och förhoppningsvis har man uppnått det resultat som man hoppats på. Man kanske åker hem med ett fint pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.