Freestyle – går som en dans

Förutom att freestylen är en otroligt rolig sport att tävla i, finns även många positiva aspekter gällande själva träningen, för man måste ju självklart inte tävla för att träna freestyle.

Några positiva effekter av freestyleträningen är ökad kontakt mellan hund och förare, samtidigt som hunden tränar upp sin koordination och styrka.

Vad är freestyle?

Freestyle kan beskrivas som ett fritt utformat lydnadsprogram som utförs till musik. Det är en fantastisk sport för dig som gillar att träna och ha kul tillsammans med din hund, där både föraren och hunden får sysselsätta både kropp och knopp!

Sporten ger tillfälle att ta tillvara individuella egenskaper hos hunden och visa resultat av positiv hundträning med träningsglädje, kontakt, lyhördhet och samarbete i fokus.

En grundtanke är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.

Inom freestylen finns två tävlingsgrenar

Freestyle och Heelwork to Music (HtM):

  • I freestyleklassen väljer man rörelserna fritt,
  •  HtM-klassen har tio fasta fotpositioner som föraren kan bygga sitt program med.

Freestyletävlingen är öppen för alla hundraser som har uppnått minst 12 månaders ålder. Det finns inte någon åldergräns på föraren.

– ARTIKELFÖRFATTARE –

Hej!
Linnéa Vejde heter jag och tävlar i den fantastiska hundsporten freestyle tillsammans med min vän och ständiga följeslagare; hunden Zolo (Force Galaxie’s Furst Wolf), som är en sexårig Australian Shepherd.

Zolo och jag har haft äran att representera Sverige för fjärde året i rad i Svenska Landslaget, där vi senast tog silver individuellt samt lagguld på Nordiska Mästerskapen i freestyle 2012.

Linnea&Zolo1
Eftersom både jag och Zolo har fastnat för freestyle, tänkte jag berätta lite mer om sporten här – mycket nöje!

Förslag på rörelser

Alla typer av rörelser är tillåtna, så länge de inte är skadliga för hunden. Detta är självklart individanpassat, då exempelvis större och tyngre hundar belastas mer av att gå på bakbenen än vad lättare hundar gör.

Har man en tung hund bör man därför undvika att låta den gå på bakbenen under en längre tid i programmet, just för att undvika skador.

Förutom att stå eller gå på bakbenen kan passande rörelser vara att hunden snurrar åt höger eller vänster, går slalom mellan förarens ben, bugar, kryper framåt eller bakåt, eller att den hoppar över förarens arm.

Freestylehunden Zolo

"Kanin"
”Kanin”
"Vila"
”Vila”

Freestyle är en publiksport

Inom freestyle är ekipagets förmåga att fånga åskådarnas intresse av stor vikt. Programmet bedöms i de tre kategorierna:

  1. Utförande
  2. Programmets planering och kvalitet
  3. Tolkning av musik.

I bedömningen läggs stor vikt vid valet av rörelser i förhållande till hunden, och hur programmet har anpassats till musiken. Hundens och förarens rörelser ska tillsammans bilda en tilltalande helhet.

Eftersom programmet utformas helt av föraren, och rörelserna väljs fritt, kan programmen se mycket olika ut mellan ekipagen. En freestylehund lär sig ofta väldigt många olika moment, samtidigt som den dessutom lär sig att arbeta uppmärksamt på vad föraren säger och gör, för att få rörelserna att passa ihop till musiken.

Koreografibygget skapar ytterligare en dimension i hundträningen när man tävlar freestyle. Här ingår en hel del planering avseende valet av musik, att skapa en kedja av rörelser som är anpassade till den valda musiken, tankar över hur man ska röra sig över tävlingsplanen, passande klädsel,och eventuell rekvisita. Ibland väljs ett tema som illustrerar en händelse eller en historia, men kan även vara ett rent dans- eller showprogram.

Heelwork to Music (HtM)

För HtM är reglerna desamma som för freestyle, med den enda skillnaden att hunden ska ha fasta positioner, så som fotgående på höger respektive vänster sida om föraren. Här ska man alltså inte hitta på egna rörelser, utan hålla sig till de tio positioner som finns i regelverket.

Utifrån en eller flera av dessa positioner skapar man sedan ett fritt program. I helhetsbedömningen av programmet tittar domarna på hur väl de valda positionerna utförs, samt hur smidiga och snygga övergångarna mellan dessa är.


Det absolut viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund – Lycka till!

Linnea & Zolo
/Linnéa Vejde & Zolo  (linnea_vejde@hotmail.com)


Länkar om freestyle:
Hundfreestyle.se
Exempel på rörelser att använda inom freestyle (Hundsport.se)
Godkända Heelworkspositioner

 

En reaktion på ”Freestyle – går som en dans”

  1. Jag är mycket imponerad – särskilt av den långa sekvens av rörelser hunden gör medan du ligger på golvet. Hur gör du för att träna in allt???

    Ser fram emot fler artiklar eller en ”bruksansvisning” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.