Momentdelning

Många hunddressörer delar upp momenten i beståndsdelalar under träningen med hunden. Ännu viktigare är detta under inlärningen av ett moment. Det är svårt att träna ett helt moment i sin helhet. Framförallt om man vill att slut produkten ska bli riktigt bra.Det är inte förrän alla beståndsdelar börjar fungera, som man börjar sätt i hop delarna till ett fullt moment. Man brukar kalla detta för att man kedjar eller länkar momenten.

Analysera träningen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMen även när helheten finns, brukar dressören gå tillbaka och repetera enskilda detaljer i utförandet. För att sedan sätta ihop helheten igen. Detta är något som de flesta håller på med så länge hunden lever. Det är detaljerna som avgör om ett moment ska bli riktigt bra.

Slarvar man med någon del i inlärningen, kommer detta visa sig längre fram. Hur mycket ska man då dela upp ett moment. Mycket får hunden själv avgöra. Dels på vilken utbildningsnivå den befinner sig.

Dessutom kan den spontat ha lättare för vissa delar i ett moment.

Huvudregeln är att man bör träna det som hunden för tillfället har svårast för. Och lägga ner jobbet på att höja dessa bitar.

Våga prova

Det är ingen fara att testa av momentet emellanåt, för att se var man står. Man kan alltid gå tillbaka igen och träna detaljer. Ett exempel på hur man skulle kunna göra momentet inkallning, enligt dessa principer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi förutsätter att hunden kan sitta, stanna kvar på den plats där vi lämnar den. Annars får man börja med att få hunden att kunna sitta kvar. Man lämnar hunden en bit. Och vänder sig emot denna. Och kallar in hunden. Beroende på vad som händer nu. Så får man mycket information. Vilka detaljer som bör beaktas.

Gå tillbaka

Hunden kanske bara kommer i halvfart, eller den kommer inte hela vägen fram till oss. Den kanske sticker iväg till en annan hund som tränar i närheten. Mycket kan hända. Oavsett vilket så har vi en god grund att starta med.

Beroende på vad som hänt kan vi fått många svar. Man måste kanske backa tillbaka i utbildningen. Och träna mer ostört. Varför gjorde den som den gjorde. Beror det föraren. Hur ser förhållandet ut mellan hund och förare. Hunden gör alltid det som den är mest motiverad för. Så i detta fallet hade man fått börja med en förväntan hos föraren. Som till exempel visar favorit bollen, leksaken eller köttbullarna. Något som betyder mycket för hunden.

Belöningar

Man kanske bara låter hunden vara lös, och så påkallar man dess uppmärksamhet genom att kalla på den samtidigt som man gör lekinviter med leksaken. Kastar och busar med hunden. Lek ska inte underskattas. Ur detta bygger man upp tilltro och förtroende. Vilket all dressyr bör grunda sig på. Det brukar inte ta många gånger innan hunden förstått att det lönar sig att komma.

Fingertopps känsla

Stress är kroppens förberedelse på aktivitet. Detta ord har ofta en negativ klang. Kroppen producerar stresshormon i form av adrenalin, noradrenalin och kortilsol i binjurarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hunden tål ett visst stresspåslag, precis som hos oss människor. Likheten med människan är slående i detta sammanhang.Långvarig stress är inte hälsosamt.

En duktig dressör tar alltid stressen i beaktning i träning och på tävling. Det handlar om att få så pass lagom med stressnivå i alla situationer att hunden presterar på topp.

Många dressörer klarar av att reglera stressen mellan olika moment på tävling. Hunden förväntas i vissa moment vara lugn och sansad, men för att sekunderna senare explodera i ett annat moment. Detta ställer stora krav på hunden.

Stressnivån finns där alltid. Det handlar om att med små fina styrningar kunna höja och sänka nivån till önskvärd status. Hunden måste få leva ett vettigt liv med aktivitet och få utlopp för sina genetiska egenskaper.

Man tror att stress bara orsakas av överstimulering. Men det är precis lika illa med understimilering.Lagom är alltid bäst. En hund som är trygg med sin förare och familj och där ledarskapet bygger på harmoni, tilltro och förtroende. Där hunden aktiveras på ett vettigt sätt.

Där är risken liten att hunden skulle må dåligt av stress. Vissa raser har en större benägenhet att få upp stressnivåerna på en för hög nivå. Som i sin tur kan göra hunden sjuk. Den kan börja överproducera stresshormon. Som i sin tur leder till att hunden kan drabbas både psykiskt och fysiskt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.