IPO-SM Rottweiler

IPO  är på stark fram marsch i Sverige. För varje år så är det fler och fler som ansöker om tävlingslicenser. Hundvett har pratat med en av dessa utövare. Det är Ossian Modin, Skåne. Han berättade om hur han såg på utvecklingen inom sporten och sina egen planering inför tävlingssäsongen 2013.

Ossian modin är regerande Svensk mästare i IPO för Rottweiler. Detta har han lyckats med två gånger. Inte bara 2012, utan även 2010. Han placerade sig på andra plats 2009 och 2011. De har även lyckats med bedriften att placera sig på tionde plats på Rottweiler VM 2011. Med hunden Orkanens Oops the outlaw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ossian berättade om årets planering. Han ska deltaga på Rottweiler SM i Värnamo nu i år. Och detta gör han med sin nya hund Taptos Exreme, även kallad Exet.

Förhoppningen är att det ska gå riktigt bra på Svenska mästerskapet i april. Så att de kvalar in till Rottweiler VM i Spanien i augusti. De kvalade in till stora SM i Axevall förra året. Men de avstod denna gång. VM gick samtidigt. Och de valde att åka dit istället.

Ossian är inte främmande för att försöka kvala till Svenska mästerskapet igen. Förhoppningsvis sammanfaller inte mästerskapen med varandra.

Tyvärr har olyckan varit framme för Exet. Ossian och Exet brukar åka till Roskilde, Danmark två gånger i veckan för träna med en figurant som heter Henrik Neuman. Vid ett tillfälle så kom Exet fel i ett modprov. Enligt Ossian, så trodde han att han bröt nacken. De åkte iväg med honom till Veterinär. Och kunde konstatera att nacken var hel. Men att det var en kraftig blödning. Enligt Veterinären skulle han bli helt återställd.

Man drog en  suck av lättnad. Tiden skulle läka honom. Väl hemma i Sverige igen, så blev Exet åter sjuk. Det visade sig att han fått Borelia. Det höll på att gå riktigt illa. Njurarna tog stryk. Veterinären trodde att han bara hade max en vecka kvar att leva.

Mirakulöst återhämtade sig Exet även från detta. Allt verkar gå på rätt håll enligt Ossian. Av naturliga själ har det inte blivit så mycket träning sista tiden för ekipaget. Men de har kommit igång så smått igen. Ossian kommer som vanligt åka en hel del med Exet till Belgien och träna . Den Belgiska figuranten Ismael de Vos har vant sig att ha Ossian och hans hundar boende hos sig, under längre tider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ossian ser ljust på framtiden. Och hoppas snart komma upp i normal träningsdos. Han kondition och styrketränar med sina hundar. En normal veckoranson är fyra till fem gånger iveckan. Där han växlar mellan löpträning cirka åtta kilometer, och simning i cirka fyrtiofem minuter till en timme. Där emellan så sköter han spåret, lydnaden och skyddet. Förutom Exet har familjen tre hundar till. Så man förstår att de har lite att stå i. Framförallt med deras ambitioner.

4 reaktioner på ”IPO-SM Rottweiler”

  1. Hej!
    Eftersom jag inte är lika upplyst som ”eliten” inom bruks var jag tvungen att googla fram vad IPO är för något och hittade denna kortfattade länk och beskrivning av grenarna inom IPO: http://gibbe.dinstudio.se/empty_7.html.

    För att nybörjare och vi andra hundmänniskor i periferin inte skall behöva känna oss ännu dummare – än vi är.. 🙂

    1. Tack för din kommentar och feedback. Vi kommer att skriva mer om IPO framöver. Vi har just publicerat en färsk artikel kring IPO och de grenar som ingår: Vad är IPO?

  2. Ossian fäller nedsättande kommentarer, om invandrare och om personer som är kritiska mot SDs företrädare, på sociala forum. Kan vara intressant att veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.