Från inlärning till kravfas

Som alltid när man vill lära hunden något, är det viktigt att man skapar rätt förutsättningar för inlärning. För att resultatet ska bli så bra som möjligt, bör man redan från början planera en stegringsplan. Beroende på vad man vill att hunden ska lära sig och vilka krav man kan ställa är det vissa saker man bör ta i beaktning, t ex hundens ålder, ras, mentalitet och vilken erfarenhet den har av att samarbeta.

Inlärningsmiljön är viktig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För att skapa en så bra inlärnings miljö som möjligt, är det viktigt att man i början tar bort så mycket av yttre retningar som möjligt. Detta är viktigt för att hunden ska klara av att koncentrera sig fullt ut på er kommunikation. Utan bli störd av till exempel andra hundar, bilar, miljöer överlag. Det kan vara vettigt att börja den grundläggande inlärningen i hemmet. Har man tillgång till en trädgård är denna perfekt. Men det går lika bra i köket. Börja med olika former av kontaktövningar. Där hunden får sin belöning så fort den tar kontakt. Det handlar om att uppmuntra ett visst beteende. I början kan det räcka med att hunden bara tittar på er, för att det ska ge någon form av belöning. Belöningen är oftast godis, leksak, rösten och beröring. Oftast i olika kombinationer, där alla belöningssystemen är inblandade mer eller mindre samtidigt. När hunden börjat förstå vad som förväntas av den, tar det inte lång tid innan den självmant börjar bjuda ett visst beteendet. Alltid när man håller på med inlärning av någon form är det viktigt att passen inte blir för långa. Vad som är för långt är väldigt individuellt föt olika hundar och raser samt framförallt ålder.

Huvudregeln är att sluta när det går som bäst

Hunden får aldrig uppleva situationen som tråkig. Detta är bland det svåraste man kan ställas inför som hunddressör. Det är alltid bättre att sluta inlärningssituationen för tidigt. Än att riskera att hunden inte orkar koncentrera sig längre, eller helt enkelt blir trött i huvudet. Det räcker oftast med några minuter varje dag, för att lägga grunderna till ett gott samarbete. Hunden kommer att älska era stunder ihop. Ur detta förhållande kan man bygga vidare på fler och fler övningar. Det är viktigt att man delar upp varje övning i beståndsdelar.

Exempel – Linförighet

Momentet linförighet innebär att hunden ska gå på vänstra sidan i höjd med förarens knä. och följa denna i svängar, halter och tempoförändringar. Varje liten detalj blir lättare för hunden om man delar ut det i små  beståndsdelar innan man sätter ihop det till ett moment. Hur små delarna bör vara, beror på hunden själv. Detta kan tyckas vara lätt att lära hunden att gå fint vid sidan. Men det tar både tid och kommer förmodligen inte vara helt lätt att få till alla delmomenten. Ännu värre blir det om man har tävlings ambitioner. Då finns det ett reglemente som styr upp hur det ska se ut för att få högsta poäng. Men det lämnar dithän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänk på att alltid dela upp övningen i delmoment

Glöm inte belöningen så fort hunden gör rätt. När vi vet att hunden har förstått vad vi vill att den ska göra, är det dags att börja tona ner oss lite. Man behöver kanske inte bli lika översvallande glad som man blev i de inledande övningarna.

Man börjar efterhand dessutom att plocka bort hjälper. Föraren behöver tänka på vilka kropps och röstresurser som används.  Det blir inte godis var gång och så vidare.

Var dock  inte rädd för att ta ett steg tillbaka i inlärningen om man märker att det behövs. Tillslut så har man förhoppningsvis ett beteende på hunden som man önskar, även i störnings orienterad miljö. Många är helt nöjda med detta. Man drar inte utbildningen längre.

Kravfas

Om man vill att hunden alltid ska vara lyhörd emot föraren får man gå in i något som man brukar kalla kravfas. Det innebär att, oavsett vad som händer runt omkring hunden, så är den lydig och lyhörd gentemot föraren. En hund gör det den är motiverad för. Ibland är detta inte samma sak som föraren önskar. Det kan det vara en annan hund, kissfläck eller egentligen vad som helst. Detta kan störa ut kommunikationen helt. Därför är det av största betydelse att man är medveten om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.